26 март 2023, неделя

4 Неделя на Великия пост Преп. Йоан Лествичник. Събор на св. архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски, Стари. Гл. 8, утр. ев. 8, ап. Евр. 6:13-20 (с. 330), лит. ев. Мк 9:17-31 (Вас. лит.) (Тип. с. 436)
church

Литературна вечер в Народно читалище „Цвят”

| Автор: Видинска митрополия

Литературна вечер в Народно читалище „Цвят”

На 10 март в представителния салон на Народно читалище „Цвят”, гр. Видин, се състоя дамско литературно четене, което бе организирано от читалището и Дружеството на писателите във Видин.

Културната среща на дамите поетеси се състоя във връзка с Международния ден на жената – 8 март.

На литературна вечер под професионалния поглед на г-жа Диана Сиракова, поетеса и водещ на срещата, свои творби представиха баби, майки и внучки, видни и настоящи поетеси от Видин и региона.

Прочетените творби зарадваха и вдъхновиха публиката и създадоха топла обстановка, която паказа, че България е жива, че Видин и Видинският край живеят, и то не само живеят, но и съживяват за нов обновен културен и духовен живот нашето огорчено от тежкия социален живот общество.

На дамското литературно събиране, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, представители от името на светата ни Църква бяха архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий.

Вечерта бе уважена и от г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на гр. Видин, както и от председателя на Дружеството на писателите на гр. Видин, г-н Ненчо Славчев.

Музикално оформление на вечерта направи г-ца Ани Добрева, която зарадва присъстващите с изпълнения на пиано.

Духът на културното събитие бе приповдигнат и от намиращата се в залата на литературното четене самостоятелна изложба от рисунки на 13-годишната художничка Мартина Антонова от школа „Дъга”.

Вечерта завърши със скромна почерпка.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий