26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ПРОТИВ ГЕЙ-ПАРАДА НА 27 ЮНИ

| Автор: Българска Патриаршия

Литийно шествие против гей-парада на 27 юни

С литийно шествие студенти и граждани на София казаха своето „Не!” на предвидения за 27 юни гей-парад и заявиха нежеланието на голяма част от българското общество да приеме за нормални хомосексуалните взаимоотношения и всякакви други отклонения на сексуална основа.

Организатори на проявата бяха Студентският съвет към Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и православни християни. Инициативният комитет бе оглавен от Благовест Асенов, Симеон Йотов и Борис Ризов.

Шествието потегли в 11.30 часа на 21 юни от площада пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и премина през централните улици и площади на столицата, където са ситуирани най-важните държавни и обществени институции: ул. „Оборище”, ул. Раковски, бул. „Руски”, премина през площад „Батемберг”, ул. „Съборна”, пл. „Св. Неделя”, бул. „Витоша”, бул. „Св. Патриарх Евтимий” и достигна до храм „Св. Георги”, след което потегли обратно по маршрута. Най-отпред бяха издигнати хоругви и икони на Господ Иисус Христос, светите братя Кирил и Методий и преп. Св. Йоан Рилски.

Протестиращите заявиха: „Ние не сме против правото на самоопределение на всеки, но не смятаме, че е полезно и здравословно за обществото афиширането, особено наглото парадиране с хомосексуалните наклонности”. Според участниците в това мероприятие, гей парадът не е безобидно шоу, а опит да се заличат границите между нормално и ненормално, и дори ненормалното да се представи като по-стойностно от нормалното. Бяха издигнати плакати против моралното разрушение и в защита на нашите деца – бъдещето на нацията.

Според организаторите и участниците в проявата православните нравствени ценности са най-доброто средство срещу моралното разложение в обществото и разпада на традиционното семейство.

По време на шествието участващите младежи срещаха спонтанната подкрепа на случайни минувачи.

Още миналата година по същото време във връзка с предишния гей-парад в София, Негово Светейшество Българският патриарх Максим изпрати писмо до кмета на столицата г-н Бойко Борисов, в което призова за съдействието му Общината да спре с предвидените законови средства събитието, "което е съблазън за всички, които ще бъдат волни или неволни зрители на това аморално и греховно шествие". В писмото се казваше още: "Стоейки в правотата на Христовото учение и следвайки словата на св. ап. Павел: Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив - изобличавайте ги" (Еф. 5:11), ние се обръщаме с молба към Вас да спрете това недостойно и срамно шествие, противоестествено на всяко християнско съзнание. Изживявайки последованието на Петровия пост …, ние сме принудени да бъдем свидетели на това безчинно и нечестиво сборище, което ще наблюдават и деца"

Припомняме, че през 2005 г. под натиска на Обществен комитет "Православни ценности" и Варненска света митрополия, Общината в морската ни столица спря подобен гей-парад и съпътстващите го предвидени инициативи. Изразяваме надеждата си, че и столичните общинари ще проявят подобаваща мъдрост и загриженост за моралните ценности на българския народ и подрастващото поколение.

Снимки: Александра Карамихалева, Ярослав Марковски Озвучаване: Мариана Иванова