26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Ловчанският митрополит Гавриил взе участие в тържествата по повод деня на св. Онуфрий Велики в Киево-Печерската лавра

| Автор: Българска Патриаршия

Ловчанският митрополит Гавриил взе участие в тържествата по повод деня на св. Онуфрий Велики в Киево-Печерската лавра

По повод отправена покана от Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в тържествата по повод 75-годишнината на предстоятеля на УПЦ-МП, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил взе участие.

Той съслужи в Божествената св. литургия, която бе отслужена днес в Киево-Печерската лавра, заедно с предстоятеля на УПЦ митрополит Онуфрий и представители на единадесет поместни православни църкви.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от предстоятеля на Украинската православна църква, а в съслужениес него бяха митрополит Мелетий Картагенски (Александрийска патриаршия), епископ Антоний Моравичски (Сръбска патриаршия), епископ Павел Хайновски (Полска православна църква); архимандрит Йероним (Пилотис) и йеромонах Варнава (Кипърска архиепископия) и др.

В поздравителния адрес от името на Св. Синод и Българския патриарх към митрополит Онуфрий се казва: „Светлият празник на небесната прослава и на паметта на Църквата за Вашия дивен небесен покровител – славния в благочестието, в монашеския подвиг и в придобиването на добродетелите, светия преподобен Онуфрий Велики, и тази година ни дава повод да отправим към Вас нашите лични и на цялата Българска православна църква – Българска патриаршия всесърдечни братски благопожелания за крепко здраве и бодрост на духа, за изобилни душевни и телесни сили, за христоподражателно търпение, любов и грижа за повереното Ви паство, за още много и богоблагословени успехи в архипастирското Ви служение на светата Украинска православна църква.

Нека Всещедрият и Всемилостив Бог щедро Ви дарува с божествената Си благодат, та укрепван от нея да продължавате и занапред с усърдие и ревност да водите кораба на Украинската църква към тихи води, към пристанището на спасението, към което Господ Иисус Христос „… ни е призвал със Своята слава и съвършенство“ (2 Петр. 1:3).

Дните и годините, в които по Божия домостроителен и човеколюбив промисъл Вам се е паднало да държите кормилото на църковния кораб в братска Украйна, са критични както за Църквата в Украйна, така и за цялото свето и спасително Православие - дни на изпитания за нашата християнска и пастирска съвест; дни, изискващи много духовна разсъдливост и изпитване на духовете – „дали са от Бога“ (1 Иоан. 4:1). Вярваме обаче, че с Божията помощ, с любовта, на която се радвате от страна на всички Ваши събратя, със съработничеството и всекидневната подкрепа на освещения клир и Божия народ, верен на архипастирския си дълг и отговорности, Вие и занапред ще продължавате с успех да допринасяте за съзиждането на голямото здание на Църквата, която Сам Господ е поверил първом на нас, епископите - приемниците на Неговите свети апостоли, които първи посяха по света семената на благовестието и на новата надежда на човечеството за помирение с небесата, за завръщане към състоянието на богосиновство и към онази пълнота на богообщението, на която се радваха праотците в Едемската градина.

В това нелеко служение с Вас са Сам Господ Иисус Христос, молитвите и небесното застъпничество на Неговата Пресвета майка и наша Владичица Богородица, на Великия Онуфрий и всички просияли в светостта Божии угодници, както и молитвите и помощта на Вашите събратя и на всяко православно сърце, милеещо за единството на Църквата и за нейното преуспяване в делото на спасението. Вярваме, че умъдрявани и напътствани от Пресветия Божи Дух, Който неизменно пребъдва в светата Църква Христова, с нашите общи молитви и усилия всички заедно ще продължим да съграждаме Тялото Христово, „… докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, до… пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13). Божията всеопрощаваща любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит празник!

За много и благословени години!”

Вчера в Киево-Печерска лавра бе отслужено и бдение, в което отново участие взе и Негово Високопреосвещнество Ловчанският митрополит Гавриил.

Текст: Ангел Карадаков Снимки: Украинска православна църква