24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Митрополит Дометиан откри новата учебна и творческа година на Народно читалище „Цвят”

| Автор: Видинска митрополия

Митрополит Дометиан откри новата учебна и творческа година на Народно читалище „Цвят”

С тържествена церемония, водосвет и концерт видинското Народно читалище "Цвят - 1870" откри новата учебна и творческа година.

Началото на новата учебна година за школите от читалище "Цвят - 1870" бе дадено на площад "Бдинци", пред сградата на културно-просветната институция.

Начало на тържеството постави г-н Любомир Илиев, секретар на Народно читалище „Цвят - 1870”.

Тържествен водосвет за благословение и напредък във всяко благо дело на читалището, неговото ръководство, възпитатели и възпитаващи се, по повод откриването на учебната година, отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, архимандрит Поликарп, архимандрит Евтимий и архимандрит Самуил.

Митрополит Дометиан след тържественото водоосвещение се обърна към г-жа Вера Маринова, председател на читалищното настоятелство и към събралото се множество с благослов и сладко слово, като подтикна всеки да обича читалището и да допринася според възможностите си за неговото развитие и напредък, защото то се грижи за възпитанието и духовното и социално израстване на младите, особено на подрастващото поколение - бъдещето на България.

Митрополит Дометиан направи от името на Видинска света митрополия и лично от свое име парично дарение, с което даде пример на благочестивите жители на Видин, кой с каквото може да подпомогне дейността на видинското читалище, което безспирно разпръсква лъчите на знанието, вярата, културата и българщината вече 140 години.

По време на тържественото откриване на новата учебна и творческа година бяха представени и ръководителите на отделните кабинети към читалището, а те са: Илина Йорданова, преподавател в детската езикова школа; Дилян Митов, преподавател по народно пеене и народни инструменти; Татяна Рачева, ръководител на школата по джаз танци и представителния състав "Фейм", Ирен Нейова, преподавател по пиано, Цветан Лозанов, художествен ръководител на детския танцов състав и представителния фолклорен танцов ансамбъл "Цвят".

Програмата завърши с концерт, който зарадва жителите и гостите на Видин.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий