05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Митрополит Киприан извърши водосвет за празника на Стара Загора и освети балетната зала в Държавната опера

| Автор: Старозагорска митрополия

Митрополит Киприан извърши водосвет за празника на Стара Загора и освети балетната зала в  Държавната опера

След издигането на българското знаме пред сградата на Общината, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещенослужители от епархията, оглави Молебен и празничен водосвет в парк "Пети октомври".

"Огромна радост е за Стара Загора, защото тя възкръсна и ще продължава да носи спомена за онези ужасни времена, когато тя беше опожарена, но дълго ще пази спомена и за нейното възстановяване и полагане камъка за изграждането й. Стара Загора е град, който всеки млад човек обича, който всеки по-зрял от нас също обича. Град на нашите предшественици, които съграждаха и продължават да съграждат. Нека Божието благословение да пребъдва всякога над Стара Загора, над нейните жители, за благопреуспяване. Да бъдем живи и здрави, винаги в доброта, в единомислие и взаимна братска любов, така както Господ Иисус Христос ни завеща. И тогава напред с Православието, с духовния ни живот, напред с Общината и Областната администрация ще можем да благопреуспяваме години наред. Честит и благословен празник! За много и благодатни години!", обърна се към старозагорци владиката.

След това той освети новата балетна зала на Държавна опера, гр. Стара Загора.

„Доста често пребивавам в Операта и знам колко жадувана е тази зала през годините. Удовлетворен съм, че с общи усилия успяхте, постигнахте и направихте тази прекрасна балетна зала, защото наистина всяко изкуство е трудно и няма връх, но винаги трябва да се стремим към най-доброто. За да го представим, ни трябват условия, в които да можем да работим, да съпреживяваме и след това да завладяваме публиката. Желая Ви да нямате травми. Не забравяйте, че сте в храма на изкуството, в който се творят чудеса. Създавайте чудеса, защото сте наистина добри и имате големите възможности да го направите.“

На освещаването и символичното откриване присъстваха областният управител Гергана Микова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, заместник-директорът на Държавна опера - гр. Стара Загора Красимир Червилов, ръководителят на балетната трупа Силвия Томова, артисти, балетисти и други.

Текст и снимки: Благовест Илиев