27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

Митрополит Киприан се срещна с младите старозагорски медалисти от математически олимпиади

| Автор: Старозагорска митрополия

Митрополит Киприан се срещна с младите старозагорски медалисти от математически олимпиади

Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан се срещна с младите математици от града, които спечелиха медали на важни състезания в Куала Лимпур, Малайзия и Сингапур това лято. Теодор Танков, Мирослав Минчев, Христо Анастасов, Любен Карбанов и Михаил Михов, заедно с родителите си, ръководителя на групата Любомир Любенов и директора на ППМГ „Гео Милев“ Николина Куличева посетиха Старозагорската митрополия. Децата разказаха пред старозагорския владика как се подготвят, как са преминали самите надпревари и какви лишения им костват високите постижения. В знак на признателност те получиха подаръци и поздравителен адрес. Ето какво гласи той:

„Да придобиеш мъдрост е много по-добре, нежели злато, и да придобиеш разум е по за предпочитане от отбор сребро.“ /Притчи 16:16/

Обичано в Господа наше духовно чедо,

Богооткровеното Свещено Писание е извор на мъдрост, знание и поука. В него ние можем да открием отговор на всеки вълнуващ ни въпрос, разрешение на всеки житейски проблем, както и да почерпим мъдрост, която да бъде пътеводна и определяща в нашия живот.

Затова ние, поднасяйки Ви нашето архипастирско поздравление по повод достойното представяне на олимпиадата по математика и постигнатия изключителен резултат, се обръщаме към Вас с думите от словото Божие, излезли изпод перото на Премъдрия Соломон, за да Ви уверим, че Вие, избирайки учението, избирате нещо непреходно и ценно само по себе си. Многоликостта на живота изправя всеки човек пред множество варианти и му дава възможност да прояви свободата на своята воля, като направи своя избор. Обдарени с тази възможност мнозина се впускат във водовъртежа на живота без нужната подготовка, без необходими знания, без натрупан опит. Други пък, проявявайки старание и усърдие, желаят първом добре да се подготвят и едва, когато натрупат знания, опит и умения да търсят своята професионална реализация.

Считайки, че Вие сте сред втората категория хора, за които говорим, ние смятаме, че Вашите старания и усърдие в изучаването на добрите и полезни науки е един правилен подход и една добра инвестиция в изграждането Ви като личности, което пък е залог и за доброто Ви бъдеще.

Ето защо, призовавайки над Вас Божието благословение, молителстваме пред Престола на Господа да Ви обдари със сили, да преумножи старанието Ви и да подкрепи усърдието Ви, та да напредвате успешно във Вашата работа на богоблагословеното поприще на науката и образованието. Вашите успехи изпълват нашето сърце с гордост и удовлетворение. На многая и благая лета!“

Припомняме, че седмокласникът от старозагорската Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков стана шампион на Откритото първенство на Азия по математика, което се проведе от 3 до 5 август в столицата на Малайзия – Куала Лимпур. Освен със златния медал и купата за шампион на Азия, Теодор се завърна в родния град със „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрият състезател на съответната страна-участник.

Медали от Азия оупън 2017 – (Asia International Mathematical Olympiad - AIMO), донесоха и другите трима участвали старозагорци. Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” е със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти.

Също това лято - през юли 2017 г. в Сингапур, на състезанието Математическо предизвикателство – SIMOC (Singapore International Math Olympiad Challenge), Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” стана вицешампион в комплексното класиране, спечели златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране. Тогава Теодор Танков завоюва сребърен медал.

Изявите на младежите са подпомагани в три последователни години от кмета на община Стара Загора.

В края на срещата митрополит Киприан пожела на шампионите да множат успехите, за да има повод да ги покани отново, а те го изненадаха със сувенир от Малайзия.

Текст и снимки: Благовест Илиев