22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Митрополит Йоан отслужи Заупокойна света Литургия и Опело на протойерей Милен Петров в град Каспичан

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.jpg

Неделният ден в периода на отдание на празника Възнесение Господне беше определен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за особено моление за новопреставления протойерей Милен Герчев Петров, който се упокои в Господа на 14 юни след кратко боледуване.

Множество християни се стекоха в благолепния храм в град Каспичан, посветен на светите Седмочисленици и на свети великомъченик Пантелеймон. Те си взеха прошка с покойния духовник и участваха молитвено в заупокойните богослужения.

Заедно с Архиерея съслужиха множество духовници от Шуменска духовна околия, към които на опелото се присъедини архиерейският наместник на околията ставрофорен иконом Димитър Стойков. В богослужбите участва и Негово Високопреподобие архимандрит Василий (Савов) – протосингел на Софийска света митрополия.

Негово Високопреосвещенство припомни моменти от богатия пастирски труд на покойния отец Милен, продължил повече от 30 години. Той отбеляза, че загубата на един духовник е не само загуба за енорията и епархията, но и за цялата Църква. Архиереят изтъкна още, че всеки свещеник заслужава особена чест и уважение заради отговорното му служение и молитви, които отправя пред Бога на всяка света Литургия, както и при поменаването имена на живи и покойни православни християни на проскомидията.

Митрополит Йоан изказа искрени съболезнования на близките и роднините на покойния отец от името на епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Вечна и блажена да бъде паметта на протойерей Милен Петров! Бог да го прости и упокои! Амин!

Словото на Негово Високопреосвещенство и Заупокойната света Литургия може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/837349801786494.

Изготви: Георги Великов