21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Молебен по повод 140 години от основаването на Българската академия на науките

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

БАН

Тази година се навършват 140 години от основаването на БАН. По този повод на 12 октомври ръководството, членове и служители на Българската академия на науките застанаха в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, за да отправят към Всеподателя Бога благодарствена молитва за всичките Му благодеяния. Молебенът бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ, преосвещения Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, архим. Йоан (Стойков), началник на отдел "Богослужебен" към Светия Синод и столични свещеници.

В поздравителното си слово към празнуващата днес академична общност, митрополит Неофит каза: „Благодарим Богу, че през всички тези години щедро е изливал Своята благодат върху тази наша научна институция и всички, които са се трудили и се трудят в нея”. Той изтъкна традиционно добрите и ползотворни взаимоотношения между Българската православна църква и Българската академия на науките. Сред основателите на академията на науките и неин първи председател е проф. Марин Дринов, завършил Киевската духовна семинария, сред основателите на БАН е и Васил Друмев (Търновският митрополит Климент), който е и редактор на периодическото списание на дружеството. Сред членовете на БАН е и първият патриарх в новата българска история – приснопаметният Кирил. Преосвещеният Левкийски еп. Партений, викарий на Софийския митрополит при патриарх Кирил и патриарх Максим, е отличен от БАН за изключителните си заслуги към старобългаристиката с почетния знак „Марин Дринов”. Като подчерта, че вярата и знанието не само не се изключват, но и взаимно се подпомагат и допълват, в заключение архиереят изрази надежда, че Бог и занапред ще подкрепя усилията на българските учени за полза на обществото ни. Като преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх Максим и неговите най-добри благопожелания по случай празника, митрополит Неофит пожела на академиците, член-кореспондентите и служителите на БАН: „На многая и благая лета!”

По-късно пред официалния вход на централната сграда на БАН бяха открити барелефи на първия председател на Българското книжовно дружество, което се преобразува в БАН - проф. Марин Дринов, и на Иван Евстратиев Гешов - дългогодишен председател и дарител на БКД.

Вечерта в Народния театър ще се състои тържествен концерт за годишнината на академията. На него са поканени президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, както и учени от БАН.

По повод 140-годишнината БАН организира и редица съпътстващи изложби.

Българската академия на науките (БАН) е организация за научни изследвания с относителна автономност, финансира се от държавата. Основана е като Българско книжовно дружество (БКД) в град Браила, Румъния, през 1869 г. През 1878 г. дружеството премества седалището си в София, а на 13 февруари 1911 г. се преименува в БАН. Днес БАН включва към 86 научни института и централна администрация с общ брой на служителите около 8 400 души.

Званията се присъждат чрез избор от съществуващите членове, като има ограничение на броя на действителните членове, които се наричат академици. Предшестващото звание, давано на дописните членове на БАН, е член-кореспондент.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

БАН [3.68MB]