07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил бе удостоен със званието "доктор хонорис кауза" от УНИБИТ

| Автор: Българска Патриаршия

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил бе удостоен със званието 'доктор хонорис кауза' от УНИБИТ

Последната среща, която Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил осъществи по време на официалната си визита в България, бе с академичната общност на Университета за библиотекознание и информационни технологии. Там Светейшият патриарх Кирил бе по покана на ректорското ръководство на университета, за да му бъде връчена почетна академична степен „доктор хонорис кауза“.

За церемонията в УНИБИТ той пристигна в 16 ч. непосредствено преди отпътуването си от страната.

В залата сред гостите бяха членовете на официалната Руска църковна делегация: Волоколамски митрополит Иларион, Солнечногорски епископ Сергий, протойерей Николай Балашов, протойерей Игор Якимчук, протодякон Владимир Назаркин, Владимир Легойда и Михаил Куксов; и високопреосвещените архиереи на БПЦ: Видински митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Великотърновски митрополит Григорий, Русенски митрополит Неофит, Доростолски митрополит Амвросий, преосвещените Стобийски еп. Наум и Знеполски еп. Йоан, архим. Дионисий, както и просветният министър Сергей Игнатов.

След встъпителни думи на ректора на УНИБИТ проф. Стоян Денчев бе представен патриарх Кирил. Бе изтъкнато, че той е почетен член на редица университети и че това съвсем не е случайно, като се има предвид, че е автор на забележителни книги и е изнасял лекции в много европейски университети.

Това най-високо академическо звание се присъжда на Руския патриарх Кирил за големите му заслуги за укрепване на православното единство, задълбочаване на духовните и християнски ценности и традиции между нашите братски народи и за изключителен принос при утвърждаването и развитието на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

След връчването на регалиите Светейшият патриарх Кирил произнесе академично слово, в което разви идеята, че никоя култура не би могла да просъществува, да се развива и да бъде надграждана, ако няма здрав фундамент; че ние имаме в лицето на православната вяра, оставена ни в наследие от нашите богоозарени предци, тази така необходима стабилна основа за развитието на съвременната ни култура и че трябва да пазим и ценим тази вяра. Той каза още, че големият поток от информация в този все повече глобализиращ се свят би могъл да доведе до опростени понятия за добро и зло, нравственост и т. н., да доведе до стандартизация, ако не ценим и не съхраняваме културата, завещана ни от светите братя Кирил и Методий. „Националната култура ще умре, ако умре религиозния елемент в нея” – каза Светейшият патриарх Кирил и припомни, че нашите народи имат този печален опит; затова изрази надежда, че въпреки секуларизацията на обществото и хулите, които е принудена да понася Църквата, Руската православна църква и Българската православна църква ще имат нужните сили, търпение и смирение, за да продължат да бъдат верни на себе си и да бъдат за хората Църква, която променя съвести и дава ясни понятия за това що е „зло”, що е „добро”, кое е „грях” и кое - не е.

В заключение той изрази надежда, че при този огромен обмен на информация в наше време, ние, с Божия помощ, ще се обогатяваме взаимно, а няма да се унифицираме като народи и като личности. (Цялото слово вижте тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=74217 )

В спомен от това събитие ректорът проф. Денчев подари на новоотличения патриарх Кирил картина, изобразяваща Руския храм в София. Произведението е дело на младия художник Павел Митков.

Церемонията по връчването на почетното звание завърши с представянето на две новоиздадени на български език книги на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил: сборникът с беседи за православната вяра „Слово на пастира” и „Свобода и отговорност в търсене на хармония”. Книгите са дело на Форум „България - Русия”, чийто председател г-жа Светлана Шаренкова представи новите издания пред аудиторията.

От сградата на УНИБИТ Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се отправи към летище „София” за отпътуване от страната.

Текст: Александра КАРАМИХАЛЕВА Снимки: Атанас ДИМИТРОВ - АтаДим