29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Музикален поздрав от църковното неделно училище в Орландо Флорида, САЩ

| Автор: Културно-просветен отдел

svrb.PNG

Филмът „Историята на Трисвятое“ на Неделно училище при храм Свети Вмчк. Георги Победоносец“ в гр. Орландо, щата Флорида, в диоцеза на Митрополията на САЩ, Канада и Австралия на БПЦ-БП, бе удостоен една от Специалните Патриаршески награди в сино-далния националния конкурс „Петдесетница съшествието на Светия Животворящ Дух” – 2023 г. Това се дължи на особеното духовно въздействие и висока нравствена стойност, тъй като е посветен молитвено на Светия Дух и на децата в Турция и Сирия, засегнати от разрушителните земетресения през месец февруари 2023 година.

По думите на предстоятеля на храма и председател на църковната община в гр. Орландо, отец Атанас Мегеров, идейният проект за участие в конкурса се е родил в един от часовете по Религия през тази пролет, на който децата са разучавали историята за Трисвятата песен, или както те я наричат Ангелската песен. Тъй като преданието за тази песен е свързано с голямо земетресение в съседна на България страна, децата, учителите им от Неделното училище и родителите им са решили да представят този филм-молитва посветен на децата, пострадали от скорошните земетресения по древните православни земи на Сирия и сегашна Турция.

Със сценичното филмово изпълнение на Трисвятата песен децата са разширили своите познания за триединството на Света Троица, за благодатната сила и проява на Светия Дух в Църквата. Децата, учителите и родителите искрено са били мотивирани заедно участват в проекта, който е събудил съпричастие към пострадалите деца, породил е надежда и вяра, че Бог дарява утеха на всички страдащи и молещи се Богу люде.

Културно-просветен отдел