03 юни 2023, събота

Св. мчци Лукилиан, Клавдий, Ипатий, Павел,Дионисий и мчца Павла девица. Св. Маркелин.Преп. Атанасий Чудотворец (Задушница) (Тип. с. 474)
church

На 14 октомври Певческото дружество „Славянска беседа” навършва 129 години

| Автор: Софийска митрополия

Хор 'Славянска беседа'

Певческото дружество “Славянска беседа” е създадено през 1880 г., когато е основано и най-старото културно средище в София – читалище “Славянска беседа”. Първият му ръководител е Антон Безеншек – завършил философия в университета в Загреб, владеещ отлично старогръцки, латински и немски, школуван певец и органист, с широко музикално образование, пламенен деятел за културното издигане на новоосвободените славянски народи. През дългите години на своето съществуване в ПД “Славянска беседа” са работили едни от най–големите наши музиканти – Николай Николаев (основател на църковните хорове в България), Добри Христов, Ангел Букурещлиев, Тодор Хаджиев и др.

В годините на атеизма дружеството прекъсва своята дейност. То отново е възстановено на 14 октомври 2000 г. от потомъка на славния род Бахметиеви - Жорето Бахметиев, диригента Елица Христова и композитора Георги Попов. Православната ни църква чества в този ден паметта на св. Петка Българска и по тази причина ръководителите и членовете на дружеството приемат светицата като своя небесна покровителка.

Днес в състава участват 50 хористи – мъже, жени и деца, на възраст от 4 до 50- годишни, обучени в единствена по рода си техника на звукоизвличане. Репертоарът е изграден изключително от православни песнопения - образци както на монодийната, така и на многогласната православна песенна традиция. Повечето от песнопенията са написани специално за дружеството от композитора Георги Попов. Съставът изпълнява също класически образци на фолклорната и авторската музика. Изявите на хора включват участия в православни богослужения, концерти, фестивали, радио- и телевизионни предавания. Хорът предизвика небивал интерес по време на концертните си турнета в Сърбия /2006 г./, Македония /2007 г./, Франция и Русия /2008 г./. През юли и август 2009 г. успешно реализира международни проекти с хор „Рахманинов” от щата Мейн, САЩ, и Патриаршеския клиросен хор на Николо-Перервинския манастир от Москва, Русия. От 2004 г. Певческото дружество е инициатор и един от основните съорганизатори, заедно със Сливенска митрополия и Община Поморие, на ежегодния Международен фестивал на православната музика “Св. Богородица– Достойно есть”– гр. Поморие. Има издадени и два компактдиска. Диригентът на хора Елица Христова е родена на 09.09.1969 г. в гр. Букурещ, Румъния. Завършва висше музикално образование през 1991 г. и теология през 2008 г. От 2009 г. е редовен докторант по източно църковно пеене в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е като корепетитор и хормайстор в редица хорове, между които Детския радиохор и Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов”. От 1991 до 2001 г. като пианист развива активна концертна, звукозаписна и преподавателска дейност у нас и в чужбина. От 2000 г. е съосновател и диригент на ПД “Славянска беседа”.

Композиторът Георги Попов е роден на 19.03.1957 г. в гр. Сливен. След завършване на висше музикално образование през 1979 г. е работил като преподавател в СМУ “Филип Кутев” – Котел и НБУ. От 1984 до 2000 г. е композитор на свободна практика в театъра и киното. Носител е на международни награди за театрална и филмова музика. От 1994 г. се занимава активно със създаване на българска православна музика.

Хорът има свой уникален начин на звукоизвличане, определен от диригента на руския Патриаршески хор Даря Бондарева като „съборен звук”. Певците от Певческото дружество го постигат и чрез обединението на тембровата специфика на детски, мъжки и женски гласове и това не е механично смесване на детски с голям смесен хор, а използване на една вокална техника с еднакви особености. Обучението на певците започва от ранна детска възраст.

Тази есен хорът отново набира деца, които да се обучават и влеят в изпълнителския състав.

„9-годишните рожденници” са пораснали и преминали в състава на големите певци. На тяхно място се очакват нови деца, които „да намерят истинската светлина, ...да приемат истинската вяра”, чрез извисяващата сила на православните песнопения.

Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

Хор Славянска беседа [2.16MB]