22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

На 8 септември - празника Рождество на Пресвета Богородица - във Варна

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Рождество на Пресвета Богородица във Варна

Негово Високопреосвещенство архиепископът на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор, който е гост на Седмицата на православната книга, извърши св. Литургия за празника в съслужение с Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил като домакин, Негово Преосвещенство Кремечугския и Лубянски епископ Тихон, Негово Високопреподобие архимандрит Йосиф - игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора, и останалите гости от Русия, Сърбия, Полша и Гърция, както и свещениците от варненските храмове.

По време на богослужението Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ръкоположи дякон Тодор от село Стожер за свещеник.

На такива благолепни празници, пълни с много любов и радост, не бяха подминати и материалните подаръци. Бяха изказани много приветствия, пожелания и благодарности.

Божествената литургия отново показа как Църквата е Една и Съборна. На едно място се събраха свещенослужители от България, Русия, Украйна, Чехия, Полша и Гърция. Както изтъкна високопреосвещеният варненски кириарх, новият свещеник ще служи именно в тази Една Православна Църква.

Денят продължи с предвидените лекции по програмата на Седмицата на православната книга.

Повече информация можете да намерите в сайта на Варненската и Великопреславска св. митрополия:

http://mitropolia-varna.org;

Текст и снимки Мария Стойкова и Борислав Стоев