22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

На Рождество Богородично в Рилската св. обител бе открита обновената читалня на манастирската библиотека

| Автор: Рилска света обител

Освещаване на обновената библиотека

Днес, Рождество на Пресвета Богородица, при участието на богомолци от цялата страна, в Рилския манастир бе отслужена св. Литургия, оглавена от игумена на св. обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. В края на празничната св. Литургия епископ Евлогий подчерта, че св. Дева Мария се е родила в една истински духовна и чиста среда, имайки за свои родители богобоязливите и праведни Йоаким и Анна. С това владиката указа на необходимостта и всички ние, когато пристъпваме към важно начинание в своя живот, да го подготвяме с молитва към Бога и да се стремим да го осъществяваме с чисти сърца, за да бъде то благословено и доведено до успешен завършек.

След богослужението епископ Евлогий, в присъствието на манастирски братя, служители и гости на манастира, освети обновената читалня на манастирската библиотека. Игуменът на св. обител специално благодари на дарителя адвокат Кирил Вълчев и семейството му за щедрата и навременна подкрепа, която ще позволи на специализанти, учени и изследователи в сферата на ръкописното и старопечатно книжовно богатство на България да работят тук за полза на обществото и за принос към изследванията, свързани със значението на Рилския манастир като духовно, просветно и книжовно средище от световна величина.

Библиотеката е забележителна с това, че е единствената в България, където през вековете е бил налице цялостният процес на създаване, преписване и разпространяване на оригинални ръкописи и книги. В нея се пазят и ценни преписи на светоотечески съчинения, част от личната библиотека на йеромонах Неофит Рилски, старопечатни издания - дарения от Киево-Печорската лавра и много други ценни издания. Библиотекарката на Рилската манастирска библиотека Женя Иванова с вълнение подчертава, че след превземането на Търново през 1393 г. Рилският манастир се превръща в духовната столица на България.