20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Начало на църковната нова година в Поморийския манастир „Св. вмчк Георги”

| Автор: Софийска митрополия

Поморийският манастир 'Св. Георги'

С празнична света Литургия и водосвет духовенството на Поморийския манастир „Св. вмчк Георги” и многобройните поклонници тържествено отбелязаха началото на църковната нова година. По покана на архимандрит Йеротей – игумен на манастира, в богослужението взе участие Камерен ансамбъл „Осанна” от София с ръководители Елица Христова и Георги Попов. Боговдъхновеното и вглъбено изпълнение на хора извиси и просветли душите на богомолците.

Певците са в град Поморие от 27 август до 5 септември 2011 г. във връзка с реализирането на проекта „Българска духовна музика - 1330 години България 681-2011” на „Младежко сдружение - България”. В рамките на този проект, с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий и с подкрепата на Министерството на културата, излиза от печат първото нотно издание на „Света Златоустова литуртия № 2, 4 и 5 от Георги Попов”, а скоро предстои и издаването на компактдиск с част от музиката в сборника.

По време на своя работен престой в Поморие Камерен ансамбъл „Осанна” взе участие в неделното празнично богослужение в поморийския храм „Св. Рождество Богородично”, отслужено на 28 август от предстоятеля на храма свещеноиконом Иван Стойков в съслужение с храмовото духовенство, а на 4 септември певците отново ще вземат участие в неделното празнично богослужение в храма на Поморийския манастир „Св. вмчк Георги”.