09 декември 2023, събота

* Зачатие на св. Анна. Св. Анна, майка на прор. Самуил (Тип. с. 139)
church

Награди на клуб "Букинист"

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Тържеството

На 1 ноември - Деняна народните будители, в храм "Св. архангел Михаил"- църквата, в която за първи път след Освобождението се е служело на български език и където се е помещавало първото килийно училище в града, от клуб "Букинист" връчиха годишните си награди на варненски общественици - будители. Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, народният представител проф. Андрей Пантев, вицепрезидентът на Асоциацията на българите в Украйна г-жа Светлана Драгнева, зам.- директорът на Болградската гимназия г-жа Лилия Сакалъ, бесарабски и таврийски българи от Украйна, кметове на райони и общини от областта, общински съветници и др.

Наградени с уникално издание на "История славянобългарска" бяха актьорът от Варненския драматичен театър Свилен Стоянов, дългогодишният организатор на културни събития във Варна г-жа Пенка Живкова и кореспондентът на БНР от радио "Варна" г-жа Даниела Стойнова. Ученички от Болградската гимназия изпяха "Хубава си, моя горо", "Излел е Делю хайдутин" и "Заспало ми е челебийче".

Имаше още един повод за събирането - честваният на 29 октомври Ден на бесарабските българи. 120 от тях гостуваха във Варна, за да се докоснат до културата и историята на града.

Председателят на клуб "Букинист" Димитър Стефанов припомни, че тази година се навършват и 100 г. от построяването на храма на бесарабските българи "Св. Успение Богородично". Църквата има 5 камбани, които бият и досега, за да не заспива народната свяст. Храмът е изграден със средствата и доброволния труд на 10 000 наши сънародници.

По повод 150-годишнината на Болградската гимназия всички гости получиха книга за българското училище от Никола Караиванов и юбилеен вестник, посветен на това огнище на българската просвета в Украйна.

Проф. Андрей Пантев представи последната книга от великолепната поредица на клуба - "Търновската конституция". Тиражът на основния закон на държавата е минимален, той е печатан на ръчноизработена хартия, със златен обков, колите са шити на ръка и кориците са от естествена кожа. В изданието са влезли и три редки снимки от Централния държавен архив, едната от които е пред сградата на Великото народно събрание. Тя е запечатала протеста на депутатите, които 30 дни отказали да коват закони, защото Великите сили не позволили на представители от Македония и Мизия да участват в парламентарните заседания. На другия фотос са Варненският митрополит Симеон и двама представители на турската и еврейската религиозна общност на Ялтенското езеро. Те са били делегация, която е издирвала принц Александър Батенберг, за да му връчи едикт, че е поканен да оглави държавата. Единственият екземпляр от Конституцията се пази в сейф в БНБ и е на руски и български език, като е писано на ръка.

"Емблема на българите са били църквата и читалището. Те са двата темела за възраждането на унизена България след подписването на Ньойския договор", каза проф. Пантев.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Варна [3.10MB]