18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Националният празник във Видин

| Автор: Видинска митрополия

Националният празник във Видин

На 3-ти март Видин тържествено отбеляза Националния празник на България.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе отслужена света Преждеосвещена литургия, а след това трисагий за загиналите войни за освобождението на България.

На площад „Бдинци” по традиция Община Видин бе организирала празнична програма за отбелязване Деня на освобождението.

От 10, 00 ч. на площада градският духов оркестър изнесе музикален концерт с военни и национални химни.

В 10, 30 ч. с трепет пред паметта на достойните българи, дали живота си за нашата свобода, и при звученето на химна на България бяха издигнати националният трибагреник и знамето на гр. Видин.

Слово по повод Освобождението на България произнесоха г-н Румен Видов, кмет на община Видин, както и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Пред Паметника на загиналите войни за свободата на България, с почит и преклонение бяха поднесени цветя от първите личности на града, официалните гости, представители на Р Румъния, Р Сърбия, както и гражданството на Видин.

На празника присъстваха ученици от всички видински училища, които поднесоха своя синовен поклон пред дедите и прадедите си, дали своя принос за свободата ни и очакващи от нас достойно да пазим и съхраняваме скъпата ни многострадална Родина.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: Димитър Колев