24 февруари 2024, събота

* 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Тип. с. 225)
church

Националният синодален конкурс "Възкресение Христово"-2017 завърши с тържествено награждаване на победителите (обновено)

| Автор: Българска Патриаршия

Тържествения финал на Националния конкурс 'Възкресение Христово' - 2017

В 5-та Неделя след Пасха - на Самарянката – по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) завърши Националният синодален конкурс "Възкресение Христово" – 2017. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП и председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”. Съслужиха му Техни Високоблагоговейнства ставр. ик. Александър Георгиев – член на ВЦС при Св. Синод и предстоятел на храма, който вече за четвърта година е домакин на конкурсния финал, ставр. ик. Василий Сарян – началник-отдел „Синодални имоти” при Св. Синод, ставр. ик. д-р Захарий Дечев – експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод и столично духовенство.

Отрано сутринта в храм „Св. св. Кирил и Методий” започнаха да пристигат енориаши и гости – родители, учители и деца, които с възкресна радост и молитва се включиха в богослужението, очаквайки кулминацията на конкурса! Специално за духовното тържество в храма, посветен на нашите православни равноапостолни първоучители свети Методий и Кирил дойде и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Всички заедно изповядаха Символа на вярата, а към св. Причастие пристъпиха множество деца и ученици. Това на дело разкри целта на конкурса и същността на живота в Православната Църква, която учи и кръщава, развива личността и я освещава, прави я свободна и я спасява! Слава Богу, че в България има много родители, директори и учители, които са осъзнали това и на дело изпълняват заръката на Господ Иисус Христос: „оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие” (Марк 10:14). С тяхната подкрепа децата живеят православно, църковно, възрастват в духовно-нравственото си развитие и принасят плод на вяра, ученолюбие, доброта, послушание и любов към Бога и ближните.

Именно това отчетоха конкурсните комисии и затова отличиха и поощриха с множество прекрасни награди победителите и участниците в конкурса. (Наградените творби вижте в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=232200

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=232201

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=232202 )

Гостите бяха затрогнати от благодатно отслужената св. Литургия, от красивото пение на храмовия Смесен камерен хор „Петър Динев” и от топлото отношение и отеческото слово на Мелнишки епископ Герасим. Той преподаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и сърдечния поздрав на Ловчанския митрополит Гавриил – ръководител на синодалния Културно-просветен отдел, който координира цялостното провеждане на конкурса. Еп. Герасим благодари на ставр. ик. Александър Георгиев, предстоятел на храма-домакин, за любезното посрещане и за предоставянето на неговата база за провеждането на заключителната част на конкурса - "именно при вас, където има всички необходими условия, за да протече нормално награждаването на децата... Важното е, че все повече и повече деца стават съпричастни на нашия конкурс и, показвайки своя талант, своето творчество, засвидетелстват и своята вяра във възкръсналия Иисус Христос, Който е пътят, и истината и животът. Нека Той бъде за вас, мили деца, една пътеводна Светлина в живота, който ви предстои. Да знаете, че Той ще бъде най-близкият ви, защото ви познава най-добре. Той ви знае откакто сте се родили, откакто сте кръстени, вие сте християни... Така че, уповавайте се на Него и знайте, че Възкресението е отговорът на много ваши въпроси, които ще възникнат оттук-нататък във вашия живот...!"

Г-жа Янка Такева също поздрави всички участници в конкурса и каза, че е радостна за пореден път да види плодовете на успешното сътрудничество между Българската православна църква и българското училище – двата храма на българския дух. Тя благодари на БПЦ и на Българския патриарх Неофит за многобройните обучителни семинари по православни ценности за учители и директори, провеждани съвместно от БПЦ и СБУ, с което се поощрява и подпомага развититето на религиозното образование в България. Г-жа Такева по този повод подчерта: "И най-важното, което е: всички заедно да работим в българското образование да се изучава Вероучение, защото това е истината по пътя на усъвършенстването на човешката личност и общество." Тя пожела на родителите и учителите да продължат да подкрепят своите деца по пътя на вярата в Бога, любовта и добротата.

Членовете на КПО ставр. ик. д-р Захарий Дечев, доц. д-р Костадин Нушев, д-р Десислава Панайотова и д-р Пенка Христова, заедно с още синодални и храмови служители и много доброволци съдействаха на еп. Герасим при раздаването на грамотите, наградите и сертификатите. Децата с грейнали сърца и очи приемаха подаръците си и заставаха за паметна снимка с главния секретар на Св. Синод.

Еп. Герасим приветства всички с „Христос воскресе!” и всички се отправиха към Енорийската лекционна зала за завършващия рецитал с творби от раздел „Литература” и за откриването на изложбата с наградените икони, рисунки и фотографии.

В днешната неделя Бог сътвори в Своята Църква още един ден на съборна радост, сърдечна чистота и духовно възкресение!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

~~~~~~~~~~~~~~~

Очаквайте още новини от празничния финал на синодалния Национален конкурс "Възкресение Христово" - 2017!

Текст: Десислава Панайотова Фоторепортаж: Ангел Карадаков