03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Неделя Православна в Българската православна църковна община в Будапеща

| Автор: Митрополия на Западна и Средна Европа

Неделя на тържество на Православието в БПЦО в Будапеща

Неделя на Православието, което се възпоменава в първата неделя на Великия пост, отново беше радостно събитие и повод на общение между всички православни християни, живеещи в унгарската столица. В този ден, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, клирици от пет православни юрисдикции се събраха на евхаристийно общение в българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Силуан, епископ на румънците, живеещи в Унгария, а с него съслужиха архимандрит Паисий (Ларендзакис) протосингел на Австрийска митрополия - Вселенска патриаршия, йерей Светослав Булах - настоятел на руския православен храм „Св. Успение Богородично“- Московска патриаршия, дякон Андрей Шойом - Сръбска патриаршия, архимандрит Давид (Поп) и протопрезвитер Мариус Магхиару, протодякон Емануел Водова и дякон Мариус - Румънска патриаршия, архимандрит Атанасий (Султанов) - протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия и предстоятел на храма, и протойерей Танчо Янчев – БПЦ. На богослужението присъстваха вярващи от различни националности, между които посланикът на Р. Румъния в Унгария г-н Мариус Лазурца със семейството си. Евангелското четиво бе прочетено на румънски и български език, а Символът на вярата и Господнята молитва - на гръцки, църковнославянски, румънски, български и унгарски езици.

В своята проповед епископ Силуан подчерта важността на това съслужение, защото то не е само един спомен за Тържеството на Православието и почитта към светите икони утвърдени на Седмия вселенски събор през 787 г. и на Константинополския събор от 11 май 843 г., но и още една възможност православните християни, живеещи в Будапеща да покажат красотата и универсалността на Православието, което надвишава всички национални и етнически принадлежности и събира всички вярващи в едно общо семейство. В края на проповедта си той изказа благодарност към митрополит Антоний и архимандрит Атанасий за домакинството, а също така и към всички клирици, взели участие в службата. В края на светата Литургия, преди отпуста, бе извършено литийно шествие с икони около храма - символ на победата на Православието над нечистите ереси. Традицията да се събират на съслужение духовници от различни диоцези на Православната църква в Будапеща на Неделя Православна съществува от 2005 година по инициатива на тогавашния епископ на румънците в Унгария Софроний, като за пръв път домакин е българската енория, която домакинства и през следващата година. От тогава руската и румънската енория домакинстват на тези събития. Десет години по-късно българската енория отново бе домакин на събитието, което донесе голяма радост на всички нейни членове.