14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Негово Блаженство архиепископ Христофор изнесе академична лекция в Богословския факултет в София

| Автор: Българска Патриаршия

Академична лекция на архиеп. Христофор в БФ на СУ

Днес от 14 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Негово Блаженство архиепископ Христофор, митрополит на Прага и предстоятел на Православната църква в Чехия и Словакия, изнесе публична лекция на тема "Автокефалия и автономия на Чешката православна църква в диоцеза на Чехия и Словакия". Своето архипастирско служение в Чехия и Словакия архиепископ Христофор съчетава и с академичната работа като преподавател в Богословския факултет на град Прешов в Словакия, с който, по силата на двустранно споразумение за научен и академичен обмен по европейската програма "Еразъм", през последните години си сътрудничи активно и Богословският факултет в София.

Негово Блаженство бе придружен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и протойерей Пламен Тодоров. След като бе представен от декана на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, архиепископ Христофор предложи на аудиторията да избере на какъв език да изнесе своята лекция - чешки, руски или гръцки, като уточни, че негов „роден” език е древнославянския, който е разбираем за чехите и словаците.

В първата част от изложението си Негово Блаженство, като подчерта, че Църквата е Една, Свята и Апостолска, неделимо Тяло Христово и че това единство се изразява при всяка св. Литургия чрез споменаването главите на Православните църкви, даде определение на автономия и автокефалия и очерта различията между автономните и автокефалните поместни православни църкви. Той припомни първите пет автокефални църкви - Римската, Константинополската, Антиохийската, Йерусалимската и Александрийската патриаршии, към които през 431 г. на събора в Едеса се присъединява и Кипърската архиепископия, и че след разделението през 1054 г. начело излиза Константинополската патриаршия. След исторически преглед на създаването на самостойните поместни православни църкви архиепископ Христофор изброи автокефалните и автономни църкви днес. Той изтъкна, че сред 14-те поместни православни църкви днес, Православната църква на Чехия и Словакия последна е получила статут на автокефалия и е призната от всички сестри поместни църкви.

Според архиеп. Христофор причината една малка и с малобройно паство църква като тяхната да получи автокефалност е уважението, с която тя се ползва заради делото на светите братя Кирил и Методий в Моравия. Като се спря върху значението на Кирило-Методиевото дело за здравите корени на светото Православие по тези земи, лекторът със съжаление изтъкна насилственото изтръгване на чешкия и словашкия народ от славянското християнство, на което са подложени от латинското духовенство и съседните мощни католически държави. По негово мнение големият процент на атеистите по тези земи днес се дължи именно на това нежелание на неговите сънародници да загубят своята славянска идентичност, приемайки влиянието на латините. Това твърдение се потвърждава и от факта, че с основаването на самостоятелната Чехословашка държава след Първата световна война се появяват около 50 православни енории, а с основаването на автокефалната Чехословашка православна църква през 1951 г. Православието добива още по-голяма популярност и широко разпространение по тези земи. След като разгледа в исторически план разпространението на християнството в неговата родина и развитието на Чешката и Словашка православна църква, архиепископ Христофор запозна аудиторията със съвременното състояние на предстояваната от него Църква, нейната структура и управленски органи.

Накрая Негово Блаженство очерта по-важните общи въпроси и проблеми за разрешаване, които стоят пред поместните православни църкви, и каза, че за да обсъждат тези проблеми и взимат решения, представителите на поместните православни църкви се събират на специални предсъборни конференции в построения за целта център в Шамбези. Последваха въпроси от аудиторията, след което архиепископ Христофор, деканското ръководство, преподавателите, студентите и гостите се отправиха към академичния параклис, за да отдадат почит на св. Климент Охридски, един от учениците на светите равноапостолни Кирил и Методий, и патрон на Софийския университет и Богословския му факултет.

В спомен от този паметен ден Негово Блаженство архиепископ Христофор подари на Богословския факултет в лицето на декана доц. Омарчевски икона на св. новомъченик Горазд, разстрелян от германците през 1942 г.

В същия ден преди академичното събитие предстоятелят на Чешката православна църква бе приет от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, с чието благословение той идва на посещение в диоцеза на Българската патриаршия. Предишната визита на Негово Блаженство архиепископ Христофор в България беше по повод честванията за 40-годишния юбилей от избора и интронизацията на Българския патриарх Максим, когато той участва в съслужение с другите предстоятели и представители на поместни православни църкви в празничното богослужение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

---------

Интервю на Александра Карамихалева с Негово Блаженство архиепископ Христофор, дадено за "Църковен вестник" през 2009 г., можете да прочетете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=61535

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Любка Бурмова