18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай за примера на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен и за съблазънта `Мадона`

| Автор: Пловдивска митрополия

Пловдивският митрополит Николай

Всеизвестно е, че на 29 август св. Православна Църква отбелязва едно печално събитие от новозаветната история на човечеството - отсичането на главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Ден, в който Църквата от древни времена е отредила християните да спазват строг пост.

Св. Йоан Кръстител бил убит по заповед на нечестивия и беззаконен иудейски цар Ирод. Св. Йоан открито изобличавал Ирод за неговия безнравствен живот и особено за това, че отнел жената на брат си Филип и заживял с нея. Царят търсел постоянно повод да убие Господния предтеча и, макар че го бил затворил в тъмница, не се решавал на това, защото се страхувал от народа, считащ св. Йоан за пророк и свят мъж.

Не се страхувала да изпълни такова пъклено дело обаче съидейницата в нечестивия живот на Ирод, братовата му жена Иродиада. И тя намерила начин и повод да изпълни намерението си. Чествайки рождения ден на Иродиада в двореца, накарала дъщеря си да танцува пред Ирод и този съблазнителен танц до такава степен пленил царя, че той решил за награда да й даде всичко, което му поиска. Подучена от майка си, тя пожелала да й бъде поднесена на блюдо главата на св. Йоан Кръстител. И макар че първоначално Ирод се смутил от такова желание, сърцето му вече било пленено от греховния танц и той изпълнил нейното желание:

"И проводи, та отсякоха главата на Йоана в тъмницата. И донесоха главата му на блюдо и дадоха на девойката, а тя я занесе на майка си." /Мат. 14:10-11/.

Възлюбени чеда на епархийската ни Църква, с тревога научихме от родители, загрижени за доброто възпитание не само на своите деца, че на 29 август в София ще се състои концерт на една от най-скандалните фигури в съвременния музикален шоубизнес - Луиза Вероника Чиконе, нарекла се Мадона не без ясна умисъл за провокация.

Онова, което е смутило тези родители, а сега смущава и нас, е съвпадението на обявения концерт с тази важна за православните вярващи дата. Не бива да забравяме и още нещо: че самата събота е посветена от Църквата за ден на възпоменание на нашите покойници.

Убеден съм, че никой православен християнин от епархията ни, чийто живот и животът на Църквата са станали едно, няма да отиде на концерта на Мадона. Както и че мнозина ще ни упрекнат, че нямаме право да вземаме такова остро отношение към нещо, за което казват, че е извън живота на Църквата.

Но какво е животът на Църквата? Една постоянна духовна бран с поднебесните сили на злото и подчинилите им се човеци за спасението на човешките души и изобличаване делата на мрака. Църквата не е лечебница за здравите духом, а за болните. Църквата не забравя прибраните в спасителните двори на православната ни вяра, но с особена ревност се впуска в търсене на лутащите се извън тях. Църквата призовава към вразумяване и оставяне на душепагубните пътища, не на каещите се, смирените и съкрушени сърца, считани за слаби от мира сего, а именно гордите чеда на този свят, силни може би днес и тук, но слаби и беззащитни във вечността. За да предпази своите, но и да помогне и на онези, които са извън църквата, тя е длъжна да реагира винаги, когато нещо или някой я провокира.

Луиза В. Чиконе (Мадона) от самото начало е започнала да гради своята музикална кариера върху поругаване на християнските ценности и светини. Самият й артистичен псевдоним е съзнателна хула срещу св. Богородица, защото Мадона наричат Божията майка всички латиноговорящи християни. А животът на т. нар. кралица на поп музиката е в пълно противоречие с живота на св. Богородица, "която извърши в земния си живот подвига на съвършената добродетел".

Като връх на самозабравата певицата кощунствено използва и Разпятието Христово в един свой клип.

Братя и сестри, "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син за нас и нашето спасение" и Господ Иисус Христос "бе разпнат за нас и страда"(Символ на вярата). Господ Иисус Христос умря на кръста, превръщайки го в несъкрушимо оръжие на победата срещу силите на мрака.

На Голгота онези, които разпнаха Спасителя, се подиграваха и Му се присмиваха. Но техният подигравателен смях не бе човешки.

Това бе гласът на сатаната, който и днес се смее всеки път, когато успява лесно да улови някого в мрежите си. Вестниците съобщиха, че в отговор на протестите на Полската католическа църква "поп звездата" показала от сцената срамни знаци. Но не на католическите свещеници, не за нас, немощните човеци, е било това, а за Бога. А Бог поругаван не бива.

Друг вестник писа, че Мадона анатема не я лови. О, неразумни, който си написал това! И теб, и Мадона, и всички нас ни лови нещо много по-сериозно от църковната анатема - Страшният Христов съд.

Като една нова Иродиада идва Мадона у нас. Тя не е първата, нито за съжаление ще бъде последната. И не главата на Кръстителя ще иска, а душите ни. Душите най-вече на нашите деца и младежи. На онези, които все още са неукрепнали духом и търсят опората си в живота. Казват ни, че гласът ни ще бъде глас в пустиня. Но вятърът в пустинята поема гласа на викащия и го понася в различни посоки и този глас наистина бива чут. Един да чуе нашия глас днес, това ще бъде голяма духовна победа. Защото радостта и за една намерена душа не е по-малка от радостта за 99-те, намерили пътя на спасението.

Едва ли ще попречим на концерта да се осъществи. Но ако не ние, това може да направи Бог и св. Йоан Кръстител, които ще молим за вразумяване и спасение на всички съблазняващи се и търсещи онази преходна слава, предлагана им за кратко днес, забравяйки вечните блага, приготвени от Бог за онези, които Го обичат.

В заключение желая да изкажа отеческата си благодарност към община Пловдив за проявеното църковно съзнание и духовно разбиране, отменяйки концерта в памет на Майкъл Джексън от 29 на 30 август поради изложените вече причини. Майките, които са разочаровани, че точно в този ден - 29 август, рождената дата на Майкъл Джексън, децата им няма да изпълнят от сцената научените от тях любими песни на певеца, моля да не скърбят за това, а да знаят, че ако децата им знаеха и можеха да изпеят поне една песен във възхвала на св. Богородица, това щеше да допринесе повече полза както за душата на Майкъл Джексън, така и за самите тях.

Благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъде над всички вас! Амин!

Източник: в-к "24 часа" Снимки: Георгиос Хризостому, Харис Георгакис, David LaChapelle Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

НВП Николай [7.73MB]