18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Негово Високопреподобие архимандрит Виктор (Мутафов), протосингел на Русенска митрополия, защити докторска дисертация в Рим

| Автор: Русенска митрополия

Преди защитата на доктората

Високопреподобният архимандрит Виктор (Мутафов) е роден на 4 октомври 1964 г. в гр. Русе. Приема монашество на 26 ноември 1994 г.

Завършва с магистърска степен в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през 1998 г.

През периода 2003-2005 г. със защита на дипломна работа завършва магистратура със специализация по История на Богословието в Папския Атенеум „Сант Анселмо” в Рим. От 2005 до 2007 г. със защита на дипломна работа завършва магистратура по Църковна история във Факултета по Източни църковни науки в Папския Институт за Изтока (Ориентале). През март 2007 г. получава разрешение и е записан като докторант в същия институт.

За своя докторат избира темата „Проф. протопрезвитер д-р Стефан Цанков – пионер на икуменическото движение”, която е одобрена от научния съвет. Първият му научен ръководител е о. проф. Константин Симон, преподавател по история на Руската православна църква, вторият – о. проф. Едуард Фаруджа, преподавател по Догматика и Систематическо богословие.

Защитата на доктората се проведе на 19 април 2013 г. от 17 часа в актовата зала на института. Членове на комисията бяха: о. проф. Константин Симон, о. проф. Едуард Фаруджа и доц. Стефано Каприо. Председател на комисията беше Ректорът на Института о. проф. Джеймс Маккан.

В първите тридесет минути кандидатът прочете резюме, в което представи накратко своята работа. Двамата научни ръководители, всеки в продължение на двадесет минути, представиха своето становище за писмената работа и зададоха уточняващи въпроси. В своята оценка о. проф. Константин Симон заключи: „Докторската дисертация, написана от един архимандрит на Българската православна църква, може да се оцени като важно свидетелство за факта, че Българската църква продължава да процъфтява и да ражда академични кадри и богослови, достойни за своето славно минало”. Последва изказването на третия член на комисията, който също зададе въпроси и даде своите забележки.

Председателстващият даде думата за въпроси и мнения на присъстващите. Въпрос за духовното наследство на о. проф. Цанков зададе присъстващият като гост преподавател по Литургика проф. Стефано Паренти. След това комисията се оттегли, за да обсъди резултатите от защитата. След десетина минути професорите се върнаха в залата и ректорът прочете решението и формулата за провъзгласяване на новия доктор по богословие. Поставена беше оценка 9,26 (Magna cum Laude) от възможна максимална 10.

Правилата и традицията приети от основаването на Института през 1917 г. бяха изпълнени точно. На защитата присъстваха студенти, преподаватели и гости. Всички бяха поканени на коктейл от новия доктор - архим. Виктор Мутафов.

Милен Бакалов, завеждащ Културно–просветния отдел на Русенска митрополия