29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Неврокопска епархия отбеляза Богоявление

| Автор: Неврокопска митрополия

Богоявление в Благоевград

С тържествена св. Литургия и Велик водосвет бе отбелязан празникът Богоявление във всички краища на Неврокопска епархия.

На големия Господски празник Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил, съвместно с храмовото духовенство, отслужи св. Литургия в катедралния храм "Св. Кирил и Методий" в гр. Гоце Делчев. Последва Велик водосвет и хвърляне на кръста във водите на река Градска.

Тазгодишният щастливец извадил честния кръст е 17-годишният Иван Панайотов, който участва за първи път в този ритуал. Той ще получи и специален подарък от Неврокопската митрополия - златно кръстче и парична награда.

В същия ден в катедралния храм на гр. Сандански "Св. вмчк Георги" светата Литургия бе оглавена от викарния епископ на Неврокопския митрополит, Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил.

След богослужбата литийното шествие прекоси курортния град и достигна до езерото в градския парк, където след извършване на Великия Богоявленски водосвет бе хвърлен и честният кръст. За жалост, борбата за Кръста предизвика спречкване между основните групи от младежи и се наложи да бъдат укротявани от присъстващите власти.

В гр. Кресна, Санданска духовна околия, Великият водосвет бе извършен от местния свещеник отец Георги Танчев. Няколко млади мъже се хвърлиха в езерото при кресненския храм „Св. Иван Рилски”, а кръстът бе изваден от Тодор Петров от Кресна.

Пожелание за „Здраве, плодородие и берекет през новата 2010 г.” отправи към всички присъстващи градоначалникът инж. Илиян Кръстев. Освен него на Великия водосвет присъстваха и зам.-кметовете, председателят на Общински съвет – инж. Мая Божинова, както и много жители на общината.

Със св. Литургия, литийно шествие и Велик водосвет, отслужен от свещениците от катедралния храм „Въведение Богородично” Благоевград отбеляза светлия християнски празник Богоявление. Отец Николай Иванов извърши ритуалното хвърляне на кръста във водите на река Бистрица. 21-годишният Мартин Маноилов от благоевградския квартал „Грамада” хвана Честния кръст. В надпреварата за изваждане на кръста участваха около 40 мъже. Младежът е участвал и предишни години в ритуала на Йордановден, но за първи път хваща кръста. Мартин Маноилов по професия е строител.

В гр. Симитли, Благоевградска духовна околия, 17 младежи се хвърлиха във водите на река Струма за изваждането на кръста. 27-годишният Любомир Йорданов, който достигна пръв до кръста, сподели: „Много съм щастлив и горд от факта, че именно аз днес успях да се преборя за светия кръст”.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов поздрави победителя, целуна кръста и пожела на младежа много здраве и успехи.

В с. Добърско, Разложка духовна околия, десетки местни жители и гости от общинския център се събраха в планинското село, за да се включат в тържествата, с които от няколко десетилетия се отбелязва и празникът на селото. По традиция литийното шествие потегли от центъра на с. Добърско, предвождано от енорийския свещеник. Десетина младежи се бяха потопили в студените води и очакваха хвърлянето на кръста, който се озова в ръцете на 16-годишния Марин Папев. „Много съм щастлив. С нетърпение очаквах този ден..." - каза победителят.

„Добърско е едно от населените места в района, където традициите се спазват такива, каквито са били и преди стотици години”, подчерта кметът на селото Николай Найденов. „Освен, че се славим с една от най-старите църкви в страната, нашите жители с любов поддържат народните традиции живи. Благословени сме от Бога, защото празникът на селото съвпада с Богоявление”, каза Найденов.

В празничния ден се включиха кметът на Разлог г-н Красимир Герчев и депутатът от БСП г-жа Корнелия Нинова.

В гр. Петрич - Богоявленският кръст в река Луда Мара бе изваден от 16-годишното момиче Христина Лазарова. Тя се пребори с 26 младежи, като успя да открие хвърления от о. Живко Георгиев кръст. Момичето участва за първи път в това начинание, но миналата година нейната сестра също се е състезавала.

В с. Мосомище, Гоцеделчевска духовна околия, стотици присъстваха на Великия водосвет, извършен от о. Ангел Еринин. Богоявленският кръст бе хвърлен в басейна на местността Тополицата край гоцеделчевското село, а около 20 мъже се хвърлиха след него във водите. Най-бърз в преплуването на около 40-те метра и изваждането на кръста се оказа 18-годишният Георги Тодоров, който е родом от селото.

Озвучаване: Владислав Трифонов