29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Никулденска изненада в Ловешкия затвор

| Автор: Ловчанска митрополия

празник

"Осъзнаваш какво си притежавал, едва тогава, когато го загубиш."

Десет лишени от свобода се срещнаха лице в лице, без решетки, със своите семейства. Тази благородна инициатива се осъществи със съдействието на управата на Ловешкия затвор. Тя бе замислена като тържество за Деня на православното семейство, но наложената поради свинския грип карантина стана причина за промяна на датата.

Трудно е да се преведе на говорим език какво казваха очите на дечицата, които виждаха своя "тате". Татко, когото можеха да докоснат, да гушнат, да му се порадват.

Такъв вид свиждане за пръв път се осъществява в Ловешкия затвор - свиждане без прегради. Според действащото законодателство това не се позволява.

Децата участваха в импровизиран конкурс за рисунка, която после бащите им да закачат в килиите си. Въпреки различните художествени стилове и похвати, всички получиха награди. На масите имаше и много лакомства за малките.

Иконом Кънчо Кабадийски, който обслужва затвора в Ловеч припомни, че всичко идва от Бога и носи особена сила, която трябва да ни промени. Изпитанията идват, за да измият и очистят погледа ни към света, за да не пропиляваме напразно дните, които са ни отредени, а да се възползваме пълноценно от тях в името на самите себе си, като потърсим прощаващия и добър Бог.

Озвучаване: Владислав Трифонов