05 декември 2023, вторник

* Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски(Тип. с. 135) ◐
church

Нов "Православен катехизис" бе представен на българската църковна общност

| Автор: Българска Патриаршия

Нов православен катехизис бе представен на българската църковна общност

Днес в Дома на Москва, който се намира при руския храм-подворие в София, се състоя представянето на "Православен катехизис". Новото издание бе представено от игумен Филип (Василцев), предстоятел на Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София, и г-жа Силвия Николова, преводач на български език на Катехизиса.

В основата на новото издание са лекциите, които доцент Иван Александрович Глухов (1927-1999) изнася в продължение на много години в Московската духовна семинария, където е бил преподавател по Катехизис и История на Руската църква, а от 1972 г., когато защитава докторантура, преподава и Сектознание в Духовната академия. Един от многобройните ученици на доц. Глухов, запознал се с основните истини на православната вяра именно по тези лекции, е и игумен Филип, който разказа пред аудиторията колко строг и взискателен като преподавател е бил доц. Глухов и колко здрава основа на богословско познание и православен светоглед е давал на своите ученици и студенти. Както става ясно от предговора към изданието доц. Иван Глухов виждал смисъла на богословското образование в просвещаването душите на младите семинаристи в духа на Православието и развитието на най-доброто у тях в Истината - Христос.

Предложеният на българския читател "Православен катехизис" представлява обширно ръководство за запознаване с основните истини на православното вероизповедание и учението за вярата, надеждата и любовта в светлината на Христовото благовестие. Той е адресиран, както към изучаващите Богословие в семинариите и богословските факултети, така и към всички православни християни, които имат желание да се запознаят с истините на Православието.

Настоящото издание е дело на Общество памяти игумении Таисии, Санкт Петербург и се разпространява безплатно.

Текст: Александра Карамихалева