02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

Нов църковно-певчески сборник на български език

| Автор: Сливенска митрополия

Нов църковно-певчески сборник на български език

Излезе от печат „Псалтикиен минейник” – том І, съдържащ песнопенията за месеците януари, февруари и март на български език. Преводите и адаптациите са дело на протопсалт Методий Григоров, като текстовете са редактирани от Сливенския митрополит Йоаникий.

Издаването на „Псалтикиен минейник” на литературен български език е събитие в църковно-певческата практика на Българската православна църква. Той дава прекрасна възможност на вярващите да се запознаят, да разберат и да почувстват дълбокото съдържание на празничните църковни песнопения, които изпълват с възхищение нашите души и сърца, защото в тях е намерил израз копнежът на човека за сливане с Абсолютната хармония – Бога. Неслучайно Блажени Августин казва: „Който се моли с песен, той двойно се моли”. А на Бога се пее, защото Той е Алфата и Омегата на всичко (Откр. 22:13), Източникът на всяко добро даяние и всеки съвършен дар (Иаков. 1:17). Сам нашият Господ Иисус Христос е пял. В светото Евангелие четем, че участниците в Тайната вечеря „като изпяха хвалебна песен, излязоха на Елеонската планина” (Мат. 26:30). Великият проповедник на народите св. ап. Павел пише: „Ще пея с дух, ще пея и с ум” (1 Кор. 14:15), и още: „… изпълвайте се с дух, като се назидавате сами с псалми, славословия и с песни духовни, пеейки и възпявайки в сърцата си Господа…” (Ефес. 5:18-19). Благословена да е музиката – това дивно откровение на небето!

Желаещите да се снабдят с минейника, могат да го закупят от столичните храмове „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици” или да се обърнат към автора г-н Методий Григоров на телефон 044/630093