27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

Нова книга - "Разбоишки манастир"

| Автор: Българска Патриаршия

'Разбоишки манастир'

Автори на това издание са д-р Николай Илиев и ст. н. с. д-р Христо Темелски, директор на Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия. Книгата е издание на издателство „Българи” и е посветена на историята на един от най-забележителните манастири от нашите Западни покрайнини – скалния манастир „Въведение на Пресвета Богородица” край Годечкото село Разбоище.

Настоящото издание събира всичко известно за многовековната история на манастира, който, за голямо съжаление, в наше време изживява агонията на обезлюдяването и саморазрушението. Липсата на документи и материали за най-старата история на обителта, оскъдните сведения от легендите и преданията правят задачата на изследователите изключително трудна. Въпреки това, на базата на известните сведения и материали настоящото изследване е изградено в хронологична последователност. Запазените документи от по-ново време са използвани цялостно, като някои от тях са публикувани в пълнота.

Текстът е четивен и увлекателен и постига с лекота своята основна цел – да събуди интереса към тази наша погиваща света обител, прелестно мънисто от броеницата на българските манастири, и да трогне сърцата на милеещите за старините ни българи, та всеки да направи каквото е по силите му, за да спасим от погубване това скално гнездо на вяра и родолюбие.

Текст: Александра Карамихалева Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Нова книга - "Разбоишки манастир" [1.39MB]