15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Нова книга – „СПОДЕЛЕНО ЦАРСТВО. Хроника на чудесата при откриване мощите на Карейските мъченици от остров Митилини”

| Автор: Българска Патриаршия

Споделено царство

На СВЕТЛИ ВТОРНИК Православната църква отбелязва паметта на светите мъченици Рафаил, Николай и Ирина. По повода в дните на Светлата седмица Синодално издателство представя на вниманието на българския читател книга с чудните събития, довели до разкриване живота и мъченичеството на тези изповедници на православната вяра.

Авторката Василики Рали не е професионален писател, но описанието й е едно от първите автентични свидетелства, защото в нейната маслинова градина са открити и мощите на мъчениците. В книгата се описва поредица от съновидения и чудеса, случили се не само на един човек, но на цяла група хора в периода на 70-те години на двадесети век. И всички те са свързани с никому незнайната дотогава история на митилинската Голгота – хълма Карея, започнала от ХІІІ и продължила до ХV век и разкрила се след нелеки археологически разкопки.

По Божий промисъл Карейските изповедници търсят плодовете на своето мъченичество за вярата в нашата болна съвременност. И като от широко разтворила се над хълма Карея небесна врата те слизат, говорят, настояват за храмове и вяра, за богослужения и отдания, събаряйки преградата на вековете, за да споделят даденото им царство с нас тук и сега, притегляйки ни в свята прегръдка към себе си. А чудесата и присъствието им продължават да се изсипват от тези небесни порти в изливане на множество изцеления и невидима помощ над страдащите верни.

Защо ли се случва това сега, се питаме ние. С какво го заслужихме? Отговор може би ни дават думите на стареца Паисий Светогорец: „Колкото повече съвременният свят лудува, толкова повече Бог и Пресвета Богородица го притискат в своята прегръдка и му дават своята подкрепа”.

П.С. Във връзка с деликатността на въпроса за съновиденията редакторът е приложил и предговор към българския читател.

* * *

Книгата се разпространява от Синодално издателство и църковните книжарници в страната.

Цена: 8 лв.

При закупуване на количество над 10 броя се ползва 20% отстъпка.

Телефон за заявки: 02 / 980 30 16.

Адрес на Синодално издателство:София 1000; ул."Оборище"№4

e-mail: [email protected]

Текст: Анула Христова, гл. редактор Книги при Синодално издателство