24 февруари 2024, събота

* 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Тип. с. 225)
church

НОВИЯТ РЕКТОР НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ” НЕГОВО ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ АРХИМАНДРИТ СЕРГИЙ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ

| Автор: СДС

Архим. Сергий, еп. Сионий и доц. Емил Трайчев

Днес, по време на заседанието на Светия Синод на БПЦ,

председателстващият заседанието и просветната архиерейска комисия Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, в присъствието на досегашния ректор на Софийската духовна семинария Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, връчи мандата на новия ректор на Духовната школа - Негово Високопреподобие архимандрит Сергий / Шапков /.

По-късно същия ден, в Семинарията, архимандрит Сергий беше посрещнат радушно и встъпи официално в новото си служение. Преосвещеният Велички епископ Сионий го запозна с обстановката и с непосредствените задачи, първата от които е провеждането на приемните изпити в края на седмицата.

В 15 часа, в Ректората на Семинарията, пристигна пратеникът на Светия Синод на БПЦ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион. В присъствието на преподавателите и служителите, той благодари на досегашния ректор епископ Сионий за положените в продължение на повече от десетилетие трудове за развитието на Софийската духовна семинария и представи новия ректор на Семинарията Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, пожелавайки му успешно и благодатно служение за полза на просветното дело на Българската православна църква.

След това епископ Сионий предаде на архимандрит Сергий семинарското знаме като символ на дълголетната традиция на най-старото у нас духовно учебно огнище на православния християнски дух. От своя страна, архимандрит Сергий благодари за отправените към него благопожелания и каза: „Имаме ли вяра и любов помежду си и следваме ли Божиите заповеди – ще успеем!” Епископ Сионий представи на митрополит Галактион и на архимандрит Сергий всеки един от преподавателите и служителите в Семинарията. Всички вдигнаха наздравица за новия ректор и за бъдещия просперитет на Софийската духовна Алма матер.

Негово Високопреподобие архимандрит Сергий е завършил Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”– гара Черепиш и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. Бил е преподавател в Семинарията в Черепиш в продължение на осем години. През 1983 г. е ръкоположен за свещеник и служи 22 години като председател на храм „Преображение Господне” в столичния квартал „Лозенец”. През 2005 г. е постриган за монах и е назначен за игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово”, Старозагорска епархия. На 3 март същата година е възведен в архимандритско достойнство.

В периода от 1 декември 2005 г. до края на месец юни 2009 г. е ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий”.

Текст: Мария Братинова Снимка: Александра Карамихалева Озвучаване: Мариана Иванова

Прикачени файлове

Озвучаване [1.19MB]