04 февруари 2023, събота

Преп. Исидор Пелусиотски. Св. мчк Иадор. Преп. Иасим Чудотворец
church

Ново православно издание: ЖИВОТЪТ НА ОТЦИТЕ от Св. Григорий Туронски

| Автор: д-р Десислава Панайотова

Новата книга на издателство 'Лествица'

„Животът на отците" от св. Григорий Туронски е произведение от двадесет разказа за светци, живели в земите на днешните Франция и Швейцария. „Животът на отците" е не само част от литературната съкровищница на древното християнство, но представя картини от друго измерение и е живо свидетелство за различен светоглед, с различни стойности и идеали, въплътен от конкретни личности на конкретно място и в конкретен исторически момент.

Св. Григорий Туронски – със светското име Георги Флоренций – е роден на 30 ноември 538 (или 539) г. в град Арверн (дн. Клермон-Феран – Франция). Той произхождал от знатно семейство, прославено и с имената на много епископи. От произведенията му може да се съди, че е получил добро образование, по-скоро в християнската, отколкото в древноримската литература: от древните латински автори той ползва Вергилий, Хораций, Салустий, Плиний Стари, Авъл Гелий, а от църковните писатели – Евсевий Кесарийски, бл. Йероним Стридонски, Сулпиций Север, Павел Орозий, св. Венанций Фортунат, св. Григорий Велики, св. Сидоний Аполинар, Авит Виенски и др. След като още млад преживял тежка болест, Григорий дал обет за служение на Църквата. През 573 (или 574) г. той бил поставен за епископ на град Турон (дн. Тур – Франция), какъвто останал до отминаването си на небесата през 593 или 594 г. В историята на Православната църква Туронският епископ е влязъл и със своите многобройни литературни произведения. Най-значими от тях са „История на франките" (в десет книги), „Книги за чудесата" (сред които „За слава на мъчениците", „За слава на изповедниците") и споменатото ново издание на български език.

„Животът на отците" е сбор от своеобразни жития, които ни запознават със западни православни отци и светии, чийто живот свидетелства за спасителността на св. православна вяра, осветила и земите на Галия. Новото издание е повод и възможност да увеличим познанието си за истинската святост в Западна Европа и да засилим почитанието си към тези, за които светът не беше достоен, но които и сега не оставят света без своите ходатайски молитви.

~~~~~~~~~~~~

Росен Миланов е православен богослов и преводач, автор на множество научни публикации. Добре познат е със своята преводаческа дейност в областта на древнохристиянската латинска традиция. Той е преподавател във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", катедра "Класически и източни езици и култури".

Превод от латински език.

Издателство: Лествица, 2017.

За доставка: izdat.lestvitsa@abv.bg