02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Новото църковно предаване "Таворска светлина" по кабелна телевизия "6ТВ", гр. Шумен

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Ново предаване

В Проекто-лиценза на Кабелна телевизия "6ТВ", гр. Шумен, със собственик и управител г-н Николай Николов, одобрен от Съвета за електронни медии е предвидено изработването на предаване с християнска тематика, веднъж седмично в неделя от 13,00 часа с повторение вечерта същия ден във 19,30 часа.

В тази връзка и във време на бездуховност и морална криза в българското общество, група християни от гр. Шумен ми предложиха, след покана от г-н Николов да бъда автор и водещ на предаването. Аз откликнах на предложението им, защото смятам, че днес свещеникът трябва да призовава към Христа и от съвременните средства за масово осведомяване /телевизии, радиа, интернет/, те могат да станат средството за въцърковяване на съвременния човек т. е. да стане истински участник в живия живот на Църквата. Дейното ни участие във Св. Тайнства, особено Изповед и Причастие ще ни доведе до спасение, но за тях трябва да има разяснение и то повсеместно.

По установения ред и църковна дисциплина надлежно уведомих Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит д-р Кирил, който архипастирски и отечески благослови Боголюбивото ни начинание.

Наименованието на предаването е "ТАВОРСКА СВЕТЛИНА". Целта му ще бъде да запознава аудиторията с основните истини на нашата вяра, историята и развитието на християнството, със светоотеческото наследство и българската святост и духовност.

То ще се излъчва всяка неделя от 13,00 часа по местната кабелна телевизия в гр. Шумен. Предаването се реализира от автора и водещ отец Васил Димитров Василев, енорийски свещеник при храм "Св. Три Светители", гр. Шумен и журналисти от медията. Имам амбицията да информирам зрителите за събитията от Православния свят, страната и Богохранимата Варненска и Великопреславска епархия, да разкривам истините на Православието и да показвам живота и мирогледа на Православния християнин. Целта на предаването е духовното преобразяване и утвърждаване в моралните Християнски ценности на аудиторията!

Темите на предаването:

1. Православен катехизис /Символ на вярата, Св. Тайнства -кръщение, миропомазание, причащение, изповед, свещенство, брак, елеосвещение/маслосвет/

2. Православно богослужение /молитва, православен храм,свещенослужители, видове богослужебни чинодействия /вечерня,утреня, св. Литургия/

3. Църковни празници /подвижни и неподвижни/, православен календар, национален календар

4. За блаженствата и Десетте Божии заповеди

5. Църковни новини от живота на Богохранимата ни Епархия и БПЦ, както и от останалите Поместни православни църкви

6. Отбелязване на бележити цъковно-исторически дати

7. Теми свързани с живота и дейността на бележити църковни дейци /архипастири и пастири/

8. Теми свързани с въвеждането на предмета " Религия- Православие" в българското училище

9. Теми свързани с пороците на нашето време: наркомания, алкохолизъм, агресия сред младежите, секуларизъм, неоезичество, окултизъм, спиритизъм, астрология, деградация на обществото, поради липсата на морални ценности, суеверията, народните традиции и обичаи, сектите и тяхното пагубно влияние и други производни от гореизложените.

До сега са излъчени пет предавания, като стартовото беше на 6 декември 2009 г. /Никулден/ и беше посветено на светлата памет на Св. Николай Чудотворец, мой гост беше ас. Стефан Стефанов от катедра Теология към ШУ "Еп. Константин Преславси”.

Второто предаване беше на тема "Пътят на отец Иван Павлов към Бога и св. Му Църква и посещенията му на св. Гора". Той е енорийски свещеник в селата Осмар и Троица.

Третото предаване беше посветено на св. Игнатий Богоносец и св. Йоан Кронщадски с гост свещ. Николай Петков, кв. Дивдядово - гр. Шумен.

Четвъртото беше посветено на Рождеството по плът на Господ Иисус Христос и празника на децата от неделното училище при храм " Св. Три Светители", Шумен и сираците от дом "Детелина". Гости ми бяха техните учители Красимира Маринова и Доко Апостолов.

Изказвам благодарност на Митрополит Кирил за благопожеланията към мое смирение, за успех на Предаването и за преобразяване и утвърждаване в моралните християнски ценности на зрителите на "ТАВОРСКА СВЕТЛИНА"

Благодаря на г-н Николай Николов за предоставения ни ефир. С Божията помощ всички заедно и клир и народ да достигнем до духовно преобразяване и създаване на морални християнски ценности!

С Божията помощ всички заедно и клир и народ да достигнем до духовно преобразяване и създаване на морални християнски ценности!

Честито Рождество Христово и щастлива и успешна за Вас и медията 2010г.

Материалът предостави: свещеник Васил Василев Озвучаване: Владислав Трифонов