15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Обновление на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“

| Автор: Софийска света митрополия

IMG_1335.jpg

На 9 юни, 6 Неделя след Пасха – посветена на чудото със Слепородения, бе извършено обновление на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“. С голяма радост духовенството и енорията очакваха този ден, да получат освещение на изцяло преобразената църква, та с още по голямо дръзновение и вдъхновение да отправят своите молитви към Бога и първозвания апостол Андрей.

Празничното богослужение и предхождащият чин на обновление бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Заедно с него в първата литургия след освещаването взеха участие: Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, гл. секретар на Светия Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, както и архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никодим от Софийската семинария, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Лъчезар Попов, предстоятел на храм „Св. София“, иконом Георги Янъков, предстоятел на храм „Покров Богородичен“, протойерей Симеон Змейков, протойерей Димитър Кутлев, свещеник Иван Генчев, протодякон Иван Петков и протодякон Деан Коруноски. 

Преди началото на литургията за четец бе постриган седемнайсетгодишният младеж Максимилиян, който е пожелал да помага на храмовите свещеници.

Празничните песнопения бяха изпълнявани от сборна група певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, които допринесоха за тържественото и молитвено настроение на голямото множество богомолци, изпълнили храма в неделния ден. За благословение и поклонение на вярващите бе изнесена и поставена на специален проскинитарий мощехранителница с частица от мощите на св. апостол Андрей и на св. Параскева.

Столичният храм, който е известен сред църковната общност със своите ревностни енориаши и чинно богослужение, вече е изцяло и материално обновен. Положен е нов покрив, конструктивно са укрепени вътрешните страни на църквата, подновена е подовата настилка с мраморна мозайка, на която се откроява релефно изображение на двуглав орел – символ на баланса между божественото и земното, подготвени са стените за зография със специална технология, изработен е и поставен нов дърворезбен иконостас, нарисувани са нови олтарни икони, които се отличават със своята каноничност и изкусност, поставени са нови везани покривки на св. Престол и са подновени основни олтарни принадлежности.

В края на богослужбата към многобройното църковно изпълнение се обърна митрополит Григорий. Той пастирски настави присъстващите, като разясни смисъла на неделното евангелско четиво, което благовестеше за чудото със Слепородения.

„Защо Неделя на Слепия?“ – отговаря ни евангелският откъс, който разказва за едно от чудесата, които Христос извърши, когато проповядваше на земята и подготвяше както апостолите, така и всички човеци за делото, което Му предстои да извърши, и за царството Божие, което трябва да търсим и да се стремим да придобием през земния си живот. Чухме как Господ изцери не някой заболял от някаква болест, някой който е изгубил временно зрението си, а един сляпороден. Защото едно е да се изцери човек, който е виждал и поради заболяване е изгубил своето зрение, друго е един сляпороден да получи изцерение и да започне да вижда… С тази случка Господ ни говори за духовната слепота, за това, че невиждащите ще прогледнат, а виждащите ще ослепеят. Говори за духовното проглеждане и слепота, защото се оказа че тези, които са образовани и учени, които претендират, че са пазителите и изпълнителите на закона Моисеев, се оказаха духовно слепи и не видяха идващия Спасител. А другите, които бяха духовно слепи, невежи и неграмотни за закона Господен, разпознаха Спасителя и Го прославиха, и Му се покланяха като Бог. Трябва днес и ние да се замислим дали не сме от тези, които страдат от тази духовна слепота и дали сме видели пътя, към който трябва да поемем – пътя към царството Божие. Труден и стръмен път, но път, който с добротворство, вяра и любов към Бога и ближния можем да извървим и да наследим царството Небесно“ – каза в словото си митрополит Григорий и добави: „Ние сме в този великолепен храм, за да се зарадваме освен в радостта на празника Възкресение Христово, а и с факта, че завърши обновлението на този храм. Благодарим на всички, които са се потрудили за обновяването и благоукрасяването му!“ – каза той и изказа благопожелания.

От името на църковното настоятелство, иконом Стилиян Табаков отправи сърдечни благодарности на всички, които са се потрудили обновлението да стане факт и сподели на кратко как това е станало през последната година и половина.

„Защото действително, прославяйки Бога ние казваме – да, нашият храм стана прекрасен. Вярно е, че това изисква средства, вярно е, че имаме много дарители, освен държавата, но е вярно, че всичко това Господ го устрои под ръководството на св. Андрей. Той никога не ни е оставял!… Ние винаги сме се радвали в този храм, независимо как е изглеждал. Нашата радост и благодат винаги е стояла тук и този храм винаги е бил пример, не с църковната си архитектура, а с миряните си и с духовниците, които енорията е раждала“ – каза отец-предстоятелят и благодари на всички, допринесли за неговото личностно духовно развитие, за получената подкрепа от държавата и от Софийска митрополия за неговото обновяване, както и на верния народ за любовта му към храма.

В знак на благодарност отец Стилиян подари на митрополит Григорий голям многоцветен букет, а на епископите – цветя и продукти от розово масло, подготвени и поднесени от неговия баща, който е енорийски свещеник в с. Стрелча.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК