20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Общоградско възпоменание на йеродякон Игнатий във Варна

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.JPG

На 19 февруари хиляди варненци се включиха в тържествената програма, отбелязваща изпълването на 150 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски). Голямо множество граждани се събраха пред паметника на видния българин, намиращ се в Алеята на Възраждането в Морската градина, за да отдадат своята почит към неговото дело и да поднесат венци и цветя.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва заедно със свещеник Любомир Георгиев и дякон Благой Иванов. Мъжкият хор при Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично” песенно украси заупокойното моление.

Архиереят, придружен от духовници от морската ни столица, беше начело на един от трите лъча на поклонническото шествие, които започнаха от различни точки в града.

Изминаха 150 години от тази трагична кончина, от тази геройска гибел, която изрази дълбокия и искрен подвиг на апостола, пратеника на свободата Васил Левски – йеродякон Игнатий”, заяви митрополит Йоан.

Той отбеляза, че “йеродяконът притежаваше една велика добродетел, за която днес почти не се говори. Тя се нарича любочестие... Любочестието е силна, непреходна и безкористна любов към Бога, заради която човек върши добро и винаги се старае да върши добро в име Божие.

Негово Високопреосвещенство допълни още, че именно тази любов е накарала йеродякон Игнатий да тръгне по трънливия път за освобождението на родината ни и той “да бъде двигателя, да бъде живия пример, да бъде онази сила, която да обединява, да поддържа духа и да направи всичко за освобождението на скъпото ни отечество България.

Изготви: Георги Великов