05 февруари 2023, неделя

Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение на Митаря и Фарисея. Св. мчца Агатия (Добра).Гл. 1, утр. ев. 1, ап. 2 Тим. 3:10-15 (с. 299), лит. ев. Лк 18:10-14 (Тип. с. 414) ◯
church

ОБЗОР НА НОВИТЕ ИЗДАНИЯ НА ЛОВЧАНСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

| Автор: Ловчанска митрополия

Книгата за архим. Йоан Крестянкин

Тъй като на "Седмицата на Православната книга" по обективни причини нямаше представител на Ловчанска Епархия, за да представи достойно новите книги на нейното издателство, тук публикуваме резюме на изданията, които бяха включени в програмата на събитието във Варна:

"Проповеди" Т. 1 обхваща словата на великия руски старец о. Йоан Крестянкин за Великия Пост и от Пасха до Петдесетница. Изданието се посвещава на 10-годишнината от праведната кончина на приснопаметния старец, с чийто благодатни духовни наставления се е ползвал Ловчанският митрополит Гавриил в продължение на 20 години. Проповедите обхващат подготвителните недели на Великия Пост, започвайки от Неделята на митаря и фарисея, а така също неделите на Постния Триод. Изданието включва и словата на архим. Йоан за Светлата пасхална седмица, за Петата Неделя след Пасха, за Възнесение и Петдесетница. Живото слово на големия познавач на духовния живот ще ни потопи в размисъл за онова, що едничко е само потребно, и с красив поетичен изказ ще ни настави как да се подготвим за великото поприще на покаянието - Светата Четиридесетница, как да преминем спасителното време на Поста, в какво се състои самопознанието, покаянието, опрощението. А като венец на постните трудове о. Йоан ще ни направи причастни и на Пасхалната радост, на радостта от Христовото Възкресение и Възнесение и на великото събитие на слизането на Св. Дух над Христовата Църква. Неповторимо красиви по своя художествен стил, завладяващи по дълбочината на светоотеческата мисъл, която ги пронизва, проповедите на стареца Йоан ще бъдат незаменимо четиво в навечерието на Великия пост, по време на Св. Четиридестница и след това, когато Православната Църква ще празнува Светлотото Христово Възкресение.

В втория том на "Думи за живот", книгата, която стана любимо четиво на хиляди православни българи, е събрано живото слово на трима от най-ярките представители на Атонското подвижничество и традиция: Лимасолския митрополит Атанасий, стареца Моисей Светогорец и стареца Никон Светогорец. Словото на тези обичани от целия православен свят духовни наставници не блести с показна витиеватост, но покорява със сила и в своята свята простота проницателно разкрива дълбоките истини на Христовата вяра и духовен живот. Думите на авторите-светогорци като крепка стена ще ни ограждат от набезите на личните ни житейски бури, като ни учат как да се подвизаваме срещу своите страсти, как да се излекуваме от помрачението на ума и да достигне до дълбокото вътрешно наблюдение, в което при съдействието на Божията благодат човек намира своята "реална идентичност, своя неизобразен образ".

"Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", е съставена от големия изследовател на живота на свети Лука Войно-Ясенецки митрополита на Арголидската епархия на Гръцкта православна църква Нектарий Андонопулос. В нея се съдържат над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци. Изданието е допълнено и с размисли за значението на чудесата в Православната църква на митрополит Йеротей Влахос, стареца Софроний Сахаров и др. Книгата е 205 стр., с красиво оформление (17 х 24 см), плътно следващо гръцкия оригинал, и съдържа цветна икона на светеца, както и над 30 цветни снимки или илюстрации. Вярваме, че настоящото издание ще послужи за утеха на много сърца и в България, за надежда и радост, за вдъхновение и възхвала към Бога, за изцеление. Защото и в наши дни светителят продължава своята лекарска деятелност, но вече неограничаван от рамките на земната реалност и недостатъчните възможности на медицината. Както свидетелства настоящият сборник, св. Лука се явява край болнични одъри и сред неволи, в операционни зали и сред самите лекарски екипи, сам ръководи или извършва хирургически операции, събужда от кома, вдига от смъртния одър сломени души и тела, често прави ненужни лекарствата и назначените като неотложни хирургически интервенции и накратко: отново лекува, като за всички, които го призовават с горещо желание и молитва, е „бърз помощник“.

"Света Гора: Богошествената планина" съдържа беседи за различни аспекти на светогорския живот и подвижничество, съставени или изнесени от Лимасолския митрополит Атанасий, Месогийския митрополит Николай и стареца Моисей Светогорец. Настоящият сборник не би могъл да претендира за пълно описание или изследване на Свегорската монашеска традиция, но по-скоро е своеобразен цветослов от размисли за Св. Гора Атон на едни най-обичаните съвременни проповедници на Православието. Ако трябва да съберем в едно прекрасните епитети, поетични сравнения, богословски дълбоки определения, които те дават за светоименития Атон, то би се получил богокрасен венец от пленителни по своята красота цветя и цветове. За о. Моисей Атон е „люлка на радостта“; владика Атанасий в своите светогорски истории ще сподели с нас ярки примери от подвижническия живот на монасите; а Месогийският митрополит Николай със своя по-абстрактен, но дълбок и увлекателен изказ ще допълни: „Всеки контакт с подвижника е явяване на Бога, Божие слизане върху планината Синай на твоята душа“.

"Житие на Св. Петка за деца" бележи началото на нова инициатива на Ловчанска Света Митрополия под надслов "За децата на България", включваща издаването на православна детска литература. Новото направление в просветната мисия на Епархията ще бъде съсредоточено предимно върху издаването на житията на бълграски и съвременни светии във форма, адаптирана за детската аудитория. Първият плод на това начинание е "Житие на света преподобна Петка-Параскева". Изданието е луксозно, изпълнено по правилата за най-високо качество за подобна детска литература. Форматът е квадратен, подвързията - твърда с допълнително ламинирано покритие, осигуряващо защита на книжното тяло дори и в ръцете на най-малките свои читатели. Страниците на детската книга са картонени, с богати иконни илюстрации, изпълнени във византийски стил и проследяващи живота на света Петка от нейното детство през живота й в пустинята и завръщането в Епиват, както и откриването на мощите й и едно от чудесните изцеления, станали по нейните молитви. Текстът, разказващ за живота и подвизите на светицата, е адаптиран по житието на св. Петка, съставено от св. патриарх Евтимий. Адаптацията на житийния текст, както и илюстрациите са дело на дългогодишен преподавател в Българското неделно училище в Калгари, Канада, който безвъзмездно дари своя труд и пожела да остане анонимен. Изданието е предназначено за деца и юноши.

Припомняме, че на издателството на Ловчанска Света Митрополия принадлежи и най-хубавата православна детска книга - определена от мнозина като такава не само в България, но и в Русия: "Евангелие в преразказ за деца", превод от руски език. След многохилядния тираж в рамките на самата Епархия, Св. Синод възприе изданието за всички епархии на БПЦ и то бе отпечатано в няколко десетки хиляден тираж.