29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Официални тържества по повод големия Господски празник Богоявление в София - обновено с фоторепортаж

| Автор: Българска Патриаршия

Богоявление 2010 г.

Официалните тържествата по повод големия Господски празник Богоявление в София започнаха с отслужването на св. Златоустова Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, а в съслужението взеха участие и Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, преосвещеният Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Йоан, началник отдел "Богослужебен” при Светия Синод на БПЦ, архимандрит Дионисий от Културно-просветния отдел към Св. Синод и столични свещеници. В празничните богослужби взеха участие и протодякон Любомир Братоев, дякон Иван Петков и дякон Иван Иванов.

В своето слово епископ Наум говори за смисъла и установяването на християнския празник Богоявление, и за неговото значение в живота на християните.

Сред богомолците в храма бяха и г-н Симеон Сакскобургготски със съпругата си, г-н Йордан Цонев и други официални лица.

След края на Литургията еп. Наум призова църковното изпълнение да вземат участие в предстоящия Велик водосвет и всички заедно: духовенство и миряни начело с празничната икона на Богоявление се отправиха към площада пред храма.

Там, на специално издигнат за целта подиум бе отслужен чина на Богоявленския водосвет. Всички присъстващи и взели участие в богослужбата християни бяха поръсени за благословение и освещение с новоосветената Богоявленска вода, от която отнесоха и по домовете си.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, освещаването на бойните знамена на Българската армия, тази година, бе извършено от Знеполски епископ Йоан. Тържествената церемония по освещаване на бойните знамена на Българската армия се състоя пред паметника на Незнайния воин при старинен храм „Св. София”. На церемонията присъстваха Президентът на страната и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов, Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, началникът на Генералния щаб на Българската армия, генерали и висши офицери от Българската армия и др.

Президентът и главнокомандващ Българската армия Георги Първанов поздрави строените представителните части от различните родове войски.

В словото си към официалните лица, българските войни и гражданите епископ Йоан припомни, че церемонията по освещаването на бойните знамена на Българската армия е въведена още в първата година след Освобождението на България от турско робство. След идването на комунистическата власт, церемонията е извадена от протокола и традицията отново е възстановена през 1993 г. след издигането на демократично правителство в Република България.

В освещаването участва Националната гвардейска част с бойни знамена и бойни знамена-светини, сред които е и легендарното Самарско знаме, Щандарт на Десети конен полк, знаме на XV пехотен Ломски полк, знаме на XIII пехотен Рилски полк, знаме на XI пехотен Сливенски полк, знаме на XXXIV Силистренски пехотен полк и XXIII Шипченски полк. По традиция на Богоявление се освещават седемте бойни знамена на Българската армия, участвали във войните за национално освобождение и обединение на отечеството.

Церемонията завърши с отдаване почит на загиналите войни за освобождението на Отечеството ни и с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Атанас Димитров Озвучаване: Владислав Трифонов