18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Опело на иконом Стоян Стоянов в гр. Елин Пелин

| Автор: Софийска света митрополия

1.JPG

На 13 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше извършено опелото на новопреставилия се иконом Стоян Стоянов, енорийски свещеник в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Елин Пелин.

Опелото на новопреставилия се духовник беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин.

В чина на опелото взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, предстоятел на храма, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и десетки свещенослужители от града, епархията, гости от други епархии, сред които неговите братя, неговият син и приятели на отец Стоян.

За да изпратят обичания покойник, в храма бяха дошли десетки сродници, приятели и верен народ.

След заупокойното последование епископ Поликарп произнесе кратко паметно слово, в което изтъкна вярата, духовността и достойното служение на иконом Стоян. Той призова всички присъстващи да помнят отец Стоян и винаги да го имат в молитвите си, като непрестанно казват: „Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде неговата памет!“

Владиката поднесе съболезнования към свещенослужителите от храма на Елин Пелин и региона, към семейството, сродниците и присъстващия народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По реда на опелото на свещеник, починалият отец Стоян беше внесен от свещенослужителите в св. олтар и впоследствие изпратен с молитва за мястото на погребение.

Иконом Стоян Стоянов беше погребан в двора на храм „Св. Григорий Богослов“, в с. Григорево, общ. Елин Пелин.

***

Иконом Стоян Георгиев Стоянов е роден на 10 декември 1950 г. В свещеническо семейство.

Семейното си огнище изгражда със своята съпруга, презвитера Мария Стоянова Пейчева, от която има три деца – Георги, Иван и Петър.

Ръкоположен е за дякон на 24 декември 1976 г., а на следващия ден и за свещеник от Левкийски епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит.

Своето служение започва в храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Елин Пелин, където служи до деня на своята кончина. През годините е бил енорийски свещеник на редица села в Елин-Пелинската община, които обгрижва като допълнителни енории. Служил е в храмовете на селата: Доганово и Огняново (1977-1979 г.) ; Байлово и Белопопци (1979-1983 г.); Горна Малина, Осоица, Негушево (1980-1985 г.); Горно Камарци (1982-1984 г.); Столник и Мусачево (1988-1997 г.) и Елешница (1994-2000 г.)

Заради усърдната си работа той е отличен с офикия „протойерей“ през 1993 г. от Крупнишки епископ Натанаил и през 2008 г. С офикията „иконом“ от Знеполски епископ Йоан.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК