24 февруари 2024, събота

* 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Тип. с. 225)
church

Опело на новопреставилия се Доростолски митрополит Иларион

| Автор: Българска Патриаршия

Последен поклон пред Доростолски митрополит Иларион

Днес, 30 ноември, Българската православна църква се прости с един от най-достойните си и обичани архиереи - Доростолския митрополит Иларион.

Опелото на новопреставилия се в Господа архиерей бе отслужено в катедралния храм на Силистра „Св. ап. Петър и Павел” след отслужването на заупокойна света Литургия. Светата Литургия, в която взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Пловдивският митрополит Николай, както и архиереи от Румънската православна църква, бе оглавена от избрания за местобюстител на овдовялата епархия Русенски митрополит Неофит. В чинопоследованието на опелото взеха участие високопреосвещените митрополити: Русенски Неофит, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай; преосвещените епископи: Деволски Теодосий, игумен на Троянския манастир, и Агатоникийски Борис, игумен на Бачковския манастир, както и архиереите от Румънската православна църква: архиепископът на Констанца Теодосий, архиепископът на Долен Дунав Касиян и епископът на Слобозия и Кълъраш Винченциу. В съслужението взеха участие и и. д. представителят на Руската православна църква при Българската патриаршия йеромонах Зотик и представителят на Румънската православна църква в България свещеноик. Нелуц Опря.

Край ковчега на митрополит Иларион в молитва за упокоение на душата му застанаха всички свещеници от управляваната от него в продължение на шест години Доростолска епархия, както и много свещеници, монаси, монахини и миряни от България и съседна Румъния.

В края на опелото временноуправляващият овдовялата Доростолска епархия Русенски митрополит Неофит прочете съболезнователно слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Съболезнователни писма бяха прочетени и: от името на Румънския патриарх Даниил - от архиепископа на Долен Дунав Касиян; от името на председателя на Отдела за външно-църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски архиеп. Иларион - от йеромонах Зотик; от името на Киевския и цяла Украйна митрополит Владимир – от игумена на Свето-Въведенския манастир в Киев (където се съхраняват мощите на св. Димитра Доростолска-Киевска).

Прочетени бяха съболезнователни писма и от името на президента на Р България Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите към 41-то Народно събрание, кмета на Силистра Иво Андонов и други.

След опелото тялото на архиерея бе внесено в олтара, където като свещенослужител митрополит Иларион служи през целия си отдаден на Бога живот. След това траурната процесия се отправи към гроба, който се намира в непосредствена близост с катедралния храм в двора на Митрополията.

Там бе отслужен трисагий, след което се пристъпи към погребението. Като припомниха думите: "пръст си и в пръстта ще се върнеш", събратята архиереи, свещенството и миряните хвърлиха по шепа пръст върху ковчега на покойника.

Бог да прости митрополит Иларион! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Снимки: Атанас Димитров Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

М-т Иларион [1.39MB]