03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

ОПОРНАТА ТОЧКА

| Автор: Доростолска митрополия

Митрополит Иларион в Румъния

Архимед /1 в. пр. Хр./ представител на научната мисъл в древността бе казал: “Ако ми се посочи опорна точка в пространството, ще повдигна цялата земя”. Господ Иисус Христос посочва тая точка - вярата, като казва: “Ако имате вяра колкото едно синапено зърно, ще речете на тая планина премести се от тук там, и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно /Мат. 17:20/. Каква сила е вярата в Бога!

Ей тая вяра бих желал да вестя при посещението ми в гр. Котля , в Румъния през лятото на тая година в пределите на някогашната Австро-унгарска империя, която по настоятелната молба на духовенството от оня край, посетихме и се уверихме в силата на вярата у благочестивите християни там.

По села и градове вярата от миналото и до днес в оня край е на висота. Много църкви с извишени кубета и камбанарии ни уверяваха в това. Камбаните с хармоничния им звън привеждаха духа да трепне до сълзи. Нещо обикновено е да видиш по кръстопътища и улици в села и градове разпятието Христово, в подножието на което има разцъфтели цветя. Храмовете и в делнични дни, изпълнени с народ от ранно утро. От свещеници в храма и по улици с молитвен поглед просят с наведена глава благословение от срещнат духовник. Тъй народът с благоговеен страх се чувства честит и щастлив.

При посещението ми в затвора с разрешение на министъра на правосъдието от Букурещ, с влизане в правоъгълен просторен двор на затвора в отсрещния скат на триетажната сграда се открива изненадваща гледка – разпятието Христово. Изкачили се на третия етаж на централната сграда отвориха вратите на параклис, художествено изографисан. Зографията е дело на един затворник. Каква е причината да бъде в затвора не поискахме да знаем, но художествената красота показваше неговия талант и силна вяра.

Олтарът добре обзаведен с всичко необходимо за отслужването на св. Литургия, каквато се отслужва веднъж седмично. Управата пожела да сложим подпис на св. Евангелие. След няколко думи за благословение на затворниците бяхме изпратени до входната врата.

Разбрали за деня и часа на заминаването ни от града цялото ръководство на затвора дойде да се сбогува и благоговейно пожела за спомен да се заснеме тая наша среща.

С такава благородна цел духовенството пожела да посетим и болницата. И там има параклис и веднъж в седмицата се отслужва св. Литургия от обслужващия свещеник. Всичко това показваше духовната загриженост на митрополитската управа и усърдното служение на местното духовенство.

Да, опорната точка в религиозното пространство на земята е вярата в Бога. Така е в съседна Румъния. Колко хубаво би било да бъде и в нашата страна.

Ще завърша разказа си за краткото ми посещение на някогашния Австрийски край, сега - Румъния, ще завърша с думите на Господа Бога Иисуса Христа в Неговия повик към хилядите Си служители: “Който има уши да слуша, нека слуша”!

Текст: Доростолский митрополит ИЛАРИОН Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

НВП Иларион [863.35kB]