20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Остлужен бе тържествен молебен по повод 24 май в ПКСХП "Св. Александър Невски"

| Автор: Българска патриаршия

IMG_0923.JPG

И тази година с особена тържественост бе отслужен молебенът по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност.

Молитвеното последование бе възглавено от Негово Високопреподобие архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, който бе в съслужение с храмовото духовенство при Патриаршеската катедрала, столични свещеници и протодякон Александър Нешев. 

В края на молебена архим. Василий поздрави православните християни и прочете обръщението на Светейшия патриарх Неофит, в което се казва:

"Днешният празник напомня за основите на нашата духовна, културна и цивилизационна идентичност. Връща ни назад във времето, когато народът и страната ни са направили своя избор в полза на светлината и просветата, на Истинската светлина, която е нашият Господ Иисус Христос, и на онова просветляване, което е възможно само в следване на посочения ни от Него път към светлината, в осъществяване на евангелския идеал на богопознанието и пълнотата на Христовото съвършенство (срв. Еф. 4:13).

Нека бъдем достойни за това велико достояние".

Празничният ден продължи с водосвет пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", като бе предшестван от традиционното шествие, водено от ученици на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", които носеха и тази година иконата на св. равноапостоли Кирил и Методий.

Пред библиотеката, в присъствието на президента Румен Радев, служебния министър-председател Гълъб Донев, вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и множество държавни лица, академични представители, дейци на образованието и културата, граждани, родители, деца и ученици бе извършен тържествен водосвет от архим. Василий. Тържествената програма продължи със слова и изпяването на химна "Върви народе възродени". 

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков