25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Освещаване на бойното знаме-герб на запасните офицери и сержанти в гр. Видин

| Автор: Видинска митрополия

Освещаване на бойното знаме-герб на запасните офицери и сержанти  в гр. Видин

На 1 март се състоя тържественото освещаване на бойното знамето на запасните офицери и сержанти, гр. Видин. Тържеството се състоя в сградата на Военния клуб в крайдунавския град.

Освещаването на знамето извърши Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с протосингела на Видинска митрополия, архимандрит Антим.

Митрополит Дометиан бе посрещнат от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса Александър Русев, гр. Видин, от представителите на централния и областния съюз на офицерите от запаса, както и от много гости и приятели на Военния клуб, дошли да присъстват на освещаването на бойното знаме.

На церемонията по освещаването на бойния флаг присъства инж. Румен Видов, кмет на Видин, гости от София, както и представители от всички институции в гр. Видин.

Преди да бъде осветено знамето, кметът инж. Румен Видов, ген.-лейтенант /р/ Стоян Топалов, председател на ЦС на СОСЗР, и гости от София символично забиха гвоздеите и знамето бе прикрепено към пригоденото за целта дървено копие.

След водоосвещението и чина на освещаване на знамето, извършено от митрополит Дометиан, по инициатива на ръководството на съюза, на Негово Високопреосвещенство бе предоставена възможността да предаде осветеното знаме на ген.-лейтенант /р/ Стоян Топалов.

Архиереят на Видинска епархия с благослов и най-лични пожелания и наставления за отговорност и висок дух, предаде войнския символ, който ген.-лейтенант /р/ Стоян Топалов предаде на Александър Русев, председател на Видинския съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Последваха изпълнения на химна на Република България, химна на съюза и приветствия от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, кмета инж. Румен Видов, ген.-лейтенант /р/ Стоян Топалов, както и на много гости и приятели на съюза.

На церемонията по освещаването на бойното знаме ген.-лейтенант /р/ Стоян Топалов, председател на ЦС на СОСЗР, с преклонение и любов връчи на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан почетна грамота, с която го удостоява със званието „Почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва”, както и грамота във връзка със 100-годишнината на Съюза на запасните офицери в България ЦС на СОСЗР, за активно участие и принос в живота на Съюза.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп