03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

От името на патриарх Неофит и Св. Синод Ловчанският митр. Гавриил поздрави РПЦ по повод 100 г. от връщането на патриаршеското й достойнство

| Автор: Българска Патриаршия

Българската делегация с Руския патриарх Кирил

Официалната делегация на БПЦ-Българска Патриаршия, водена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, участва на 2 декември 2017 г. в тържественото заключително заседание на св. Архиерейски събор на Руската православна църква, което се проведе в залата за църковни събори на храм "Христос Спасител" в Москва.

В състава на нашата делегация редом с митрополит Гавриил са Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан и главният секретар на Светия Синод Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим.

Ловчанският митрополит Гавриил бе в президиума заедно с домакина и председателя на заседанието Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, Александрийския патриарх Теодор II, Антиохийския патриарх Йоан X, Йерусалимския патриарх Теофил III, Сръбския патриарх Ириней, Румънския патриарх Даниил, Кипърския архиепископ Хризостом II, Тиранския и на цяла Албания архиепископ Анастасий, Варшавския и на цяла Полша митрополит Сава, на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав, на цяла Америка и Канада митрополит Тихон, главата на делегацията на Грузинската православна църква Ахалцихски и Тао-Кларжетски митрополит Теодор, Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, Токийския и на цяла Япония митрополит Даниил.

На тържественото заседание по повод 100-годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на Руската православна църква Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил огласи приветственото послание на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, в което се казва: "Ние сме щастливи, че в този тържествен и празничен ден споделяме нашата обща радост и радостта на скъпата на нашето сърце света Руска православна църква, която по светата воля Божия точно преди сто години ― в бурните, неспокойни и съдбоносни за братска Русия и за целия свят дни, сред пожара на революцията и на радикалните обществени промени – можа да възстанови историческата правда, възвръщайки си патриаршеския статут...На тази Църква...всички ние сърдечно желаем всяко благо от Господа, всяко възрастване в Христовата любов и още по-големи успехи в нейната вътрешна и външна мисия...Нека неизменно ви окръжават уважението и любовта на целия православен свят, за да продължавате и занапред да съхранявате важната роля, която вие винаги сте играли в историята и живота на светото Православие!"

От страна на "славната и мъченическа Руска православна църква" (по израза на Българския патриарх Неофит) Светейшият Руски патриарх Кирил благодари на нашия патриарх и на Св. Синод в лицето на българската църковна делегация за сърдечното поздравление и подчерта тесните българо-руски връзки, изявяващи се като културна общност, като езикова общност и най-главното ― като обща принадлежност към православната вяра, чиито истински пазители не са политическите режими, нито идеологията, а Православната църква.

По-късно делегацията на Св. Синод на БПЦ-БП проведе разговор с предстоятеля на РПЦ.

На 3 декември 2017 г. Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с архиереите на БПЦ възглави св. божествена Литургия в българското подворие в Москва.

Нашата делегация навсякъде се съпровожда от представителя на БПЦ-Българска Патриаршия при Руския патриарх в Москва Негово Високопреподобие архимандрит Теоктист, както и от предстоятеля на Руското подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София Негово Високопреподобие архимандрит Филип.

~~~~~~~~~~~

Още снимки в:

http://foto.patriarchia.ru/news/zaklyuchitelnoe-torzhestvennoe-zasedanie-arkhiereyskogo-sobora-russkoy-pravoslavnoy-tserkvi-pri-uchastii-glav-i-delegatsiy-pomestnykh-pravoslavnykh-tserkvey/

http://podvorie-sofia.bg/%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0%d1%8f-%d0%bb%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bc-%d1%85%d1%80/

Видео от приветствията на представителите на Поместните православни църкви до РПЦ:

http://www.patriarchia.ru/db/text/5076850.html

Текст: Десислава Панайотова Видео: РПЦ