18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Отбелязан бе храмовият празник на синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил"

| Автор: Българска патриаршия

DSC_3844.JPG

 

С особена тържественост бе отбелязан храмовият празник на Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил", който се чества на 2 май - празникът на св. цар Борис-Михаил. 

Светата Литургия бе отслужена от свещ. Добрин Христов, началник Отдел „Пласмент“ при Св. Синод. Песнопенията бяха изпълнени от църковни певци, под диригенството на Светослав Цеков. В края на Тайнството Евхаристия свещ. Добрин Христов се обърна със слово, в което говори за живота и делото на светия цар Борис, както и за неговата активна подкрепа в просветителското дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. 

Историята на Синодния параклис започва заедно с историята на самата Синодална палата. На 20 юни 1904 г., неделя в 11 часа преди обяд председателствуващият Св. Синод Варненско-Преславски митрополит Симеон, извършил върху мястото определения за синодален параклис водосвет. След водосвета, секретарят на Св. Синод Ст. Костов прочел специален акт, в който след изброяване на присъстващите официални лица се казвало: "... положи се основен камък за помещение на Св. Синод на Българската църква тук, в столицата София". След прочитането му, актът бил подписан от архиереи и държавници и положен в основния камък. Митрополит Симеон благодарил от страна на Св. Синод на княз Фердинанд, чрез присъстващите му представители, за топлите грижи към Църквата ни; благодарил също така и на министър-председателя  за средствата, отпуснати за построяването на Синодалната палата и изобщо за грижите им към Българската църква; благодарил и на столичния кмет за отпуснатото място за палатата. 

През всички тези 118 години в Синодния параклис са се случили най-важните и значими църковни събития от живота на светата ни Църква. От избори за патриарх до посрещане на чудотворни икони или пък на предстоятели от другите Поместни православни църкви са се случвали именно в Синодалния параклис.

Текст и снимки: Ангел Карадаков