02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

Отдавна чакана книга на св. Теофан Затворник вече е на книжния пазар

| Автор: Сливенска митрополия

„Мисли за всеки ден от годината”

В навечерието на един от най-обичаните и очаквани християнски празници – Рождество Христово, на българския книжен пазар излиза отдавна чакана книга: „Мисли за всеки ден от годината (Според църковните наставления на Божието слово)” на свети Теофан Затворник. „Мисли за всеки ден от годината” излиза на български специално за Рождество Христово.

Книгата „Мисли за всеки ден от годината” подпомага православния християнин в следването на трудния път към спасението. Свети Теофан предлага поучения и разбираеми наставления, пропити с истинска Христова любов. „Всяка Нова година бележи началото на дните от поредното лето, затова в този ден е редно да съберем в душата си такива мисли, чувства и настроения, както подобава на християни, да управляват всичките ни дела през цялата година. Това можем да сторим само ако разсъдим какво представлява новата година в духовния живот”, отбелязва руският светител.

Книгата излиза с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, който е и нейн богословски редактор.

„Светоотеческата мисъл, към която попада и свети Теофан, е много нужна в нашето съвремие. Надявам се, че християните ще приемат с любов тези важни разсъждения. Това ще ги улесни в тяхното ежедневие, защото доста е на всеки ден злобата му (Мат. 6:34), а тези кратки, но ясни наставления, вярвам, ще бъдат от полза. Слава Богу, че тези ценни разсъждения са достигнали до нас, защото те ще подпомогнат нравственото и духовното издигане на православните християни”, отбелязва Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий в предговора към изданието.

Преводът от руски език е дело на Албена Симеонова, редактор е богословът Дарин Алексиев, преподавател по догматика и нравствено богословие в Софийската духовна семинария. Редакционният екип вярва, че книгата ще се превърне в настолно четиво за православния християнин.

Авторът св. Теофан Затворник е добре познат на българската аудитория – той е известен с многото си богословски трудове, преводи и писма към онези, на които се превръща в задочен наставник. Духовното му наследство е възприемано като всестранно ръководство в духовния живот още от неговите съвременници през 19-и век. Днес неговите наставления звучат така, сякаш са писани за нашето време.

Разсъждавайки за наближаващия светъл празник Рождество Христовот, св. Теофан казва: „От старо време, наричайки тези дни светли, свети, Църквата иска от нас веселието ни да е свято, както свети са те. И за да не забравяме защо се веселим, тя ни е дала кратка песен в прослава на раждащия се Христос, която обуздава плътта и извисява духа, показвайки му достойните за тези дни занимания: „Христос се ражда — славете Го”. Славете Христа и Го прославяйте така, че това славословие да услажда душата и сърцето, и така да заглушава позива към всяко друго дело и занимание, обещаващо утеха”.

„Мисли за всеки ден от годината (Според църковните наставления на Божието слово)” на св. Теофан Затворник може да бъде намерена в църковните книжарници.