05 февруари 2023, неделя

Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение на Митаря и Фарисея. Св. мчца Агатия (Добра).Гл. 1, утр. ев. 1, ап. 2 Тим. 3:10-15 (с. 299), лит. ев. Лк 18:10-14 (Тип. с. 414) ◯
church

Откриване на XIX-то издание на Седмицата на православната книга

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Откриване на XIX-то издание на Седмицата на православната книга

На 4 септември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри деветнадесетото поред издание на Седмицата на православната книга. Срещата се проведе в сградата на Община Варна в зала "Пленарна". Водещата тема на тазгодишното издание e "Църквата и младите". Младите, които са бъдещето не само на своя народ и своята страна, но и които са бъдеще и за Христовата Църква, и залог за успеха на нейната богозаповядана, спасителна мисия в света.

Участници в днешната програма бяха Негово Превъзходителство Генералният консул на Руската Федерация във Варна г-н Сергей Лукьянчук, който поднесе своите поздравления към деветнадесетия форум на Седмицата на православната книга. Проф. Валерий Алексеев - президент на Международния обществен фонд "Единство на православните народи" произнесе слово на тема: "Православната църква и младите – възможности и трудности в началото на 21 век".

След това Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан предостави думата на г-н Пламен Сивов, който представи книгата "Сектознание" на проф. Александър Дворкин. Г-н Сивов отбеляза, че тази книга на изд. "Омофор" е I-ви том от по-мащабно проучване и определи труда на проф. Дворкин като учебник по патоанатомия в духовната сфера. Полезен, както за младите хора, които търсят своя път, така и за въцърковените християни.

Самият професор произнесе мисионерска беседа на тема: "Евангелието - Иисус Христос - Бог и човек". Проф. А. Дворкин се обърна към младежите, към търсещите младежи, които или търсят Христос, или се съмняват. Той заяви, че цялото човечество по отношение на Христос, по своята позиция към Него, може да се раздели на четири групи: които не са чували за Него, които люто ненавиждат Христос, които вярват в Христос като в Богочовек и такива, които Го смятат за велик учител, гуру, пророк. Професорът обърна особено внимание на четвъртата група, която е изключително популярна в днешно време. Такава духовна позиция се базира на нежелание човек да се променя, на духовна леност. Част от беседата бе посветена на темата за Божеството на Христос. Той отбеляза, че ако се отнесем сериозно към думите на Христос, тогава имаме само два избора: или Го признаваме за истински Бог, или се присъединяваме към тълпата народ, която крещяла "Разпни! Разпни Го!" Третият избор - като равин, велик учител и т.н. Господ не ни дава и това всъщност е повторение на целувката на Юда и предателство.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан изказа своята благодарност към проф. Дворкин за думите му относно приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил, който прозря необходимостта за изучаването на чуждите вероучения.

В края на срещата множеството присъстващи духовници, християни и гости имаха възможността да видят и да се запознаят с десетки трудове.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия