02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ПРИСНОПАМЕТНИЯ ЕКЗАРХ ЙОСИФ I В НЕДЕЛЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ

| Автор: Българска Патриаршия

Панихида в памет на приснопаметния eкзрх Йосиф I в Неделя на всички български светии

На 21 юни, когато честваме паметта на всички български светии, родната ни църква, в лицето на висшите ни духовници и софийското свещенство, традиционно отбеляза и паметта на Българския екзарх Йосиф І, чийто гроб се намира в южната колонада на митрополитската катедрала „Св. Неделя”. Тази година се навършват 94 години от кончината на приснопаметния екзарх.

По решение на Светия Синод и с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим Заупокойната света Литургия в столичния храма бе оглавена от преосвещения Драговитийски епископ Даниил, викарий на Неврокопския митрополит.

В съслужението взеха участие: архимандрит Григорий, протосингел на Софийската света митрополия, свещенослужителите от храма, както и протодякон Стефан Марков и дякон Иван Петков.

Светейшият патриарх Максим, митрополитите от Светия Синод, епископи и архимандрити на БПЦ участваха молитвено в богослужението.

Като се спря върху живота и църковната дейност на Екзарх Йосиф І, в своето слово за празника епископ Даниил отбеляза, че както многобройните знайни и незнайни светии, просияли по българските земи, така и този бележит български духовник, могат и трябва да бъдат пример за нас като християни и следовници на Господ Иисус Христос и светите божии угодници.

Много от присъстващите в този ден богомолци в храма, приеха Свето Причастие.

След края на Литургията всички присъстващи клирици и многобройните миряни излязоха при гроба на Екзарха, за да се помолят за упокоение на душата му. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи панихидата в памет на блажено приснопаметния предстоятел на БПЦ. Край гроба на екзарха, за да вземат участие в панихидата, застанаха високопреосвещените: Видински митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Великотърновски митрополит Григорий, Русенски митрополит Неофит, Неврокопски митрополит Натанаил, Плевенски митрополит Игнатий, Доростолски митрополит Иларион, преосвещените Стобийски епископ Наум, Тивериополски епископ Тихон, Драговитийски епископ Даниил, Знеполски епископ Йоан, както и архимандрит Григорий и архимандрит Дионисий и столични свещеници.

В своето обръщение към народа патриарх Максим още веднъж изрази надежда, че Бог ще прости волните и неволни прегрешения на Екзарх Йосиф І и ще го дари с блажен покой там, където почиват душите на праведниците. „Вечна и блажена да бъде паметта му!”, заключи той.

След края на панихидата миряните се стичаха към Светейшия Български патриарх и архиереите, за да получат лично тяхното благословение.

Снимки: Александра Карамихалева Озвучаване: Мариана Иванова