05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски) в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия"

| Автор: Българска Патриаршия

Панихида за йеродякон Игнатий (Васил Левски)

Духовници, политици и граждани застанаха тази вечер в столичния храм „Света София – Премъдрост Божия” със сведени глави и запалени свещи, за да се помолят заедно за упокоение душата на един от най-обичаните синове на майка България - йеродякон Игнатий (Васил Левски). Панихидата по повод 137-годишнината от обесването на йерод. Игнатий бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него в съслужение край портрета на приснопаметния Апостол на свободата застанаха свещенослужителите от храм „Света София - Премъдрост Божия” и свещеници от други столични храмове.

Редом с портрета на приснопаметния йеродякон Игнатий бе поставена и реликвата, която се съхранява в този древен храм - кичур от косите на Дякона. Вероятно от същата коса, която той поверява на майка си да я пази, със заръката: да се опее и погребе, ако чуят, че е загинал, защото се бои, че ще остане неопят и непогребан.

В своето възпоменателно слово еп. Йоан подчерта, че йеродякон Игнатий е достоен син на Българската православна църква, че в нея той получава свето Кръщение, в нея по-късно получава монашеско пострижение, в нея е черпел духовни сили и упование за своето нелеко служение; че закърмен с евангелските добродетели, йеродякон Игнатий до сетния си час осъществява на дело тези добродетели, полагайки душата си за своите ближни и с това става достоен пример за подражание на поколения българи.

Архиереят припомни, че многократно с ангелския си глас йеродякон Игнатий огласявал богослуженията в храмове и манастири, многократно коленичел в молитва към Бога, пристъпвал към тайнството Изповед и към Светите Христови Тайни, та да има дръзновение и чиста съвест, когато в смъртта си се изправи пред Бога. Манастирите и църквите са били негово прибежище, свещеници и монаси са били негови спомощници, в Бога е било неговото упование за по-добри бъднини за обичния му народ и отечество.

На панихидата за йеродякон Игнатий (Васил Левски) в храма на Божията Премъдрост присъстваха: кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров, бившият министър-председател Димитър Попов, депутати и общественици.

По-късно към литийното шествие, което се отправи към паметника на Васил Левски, се присъединиха и президентът на Република България Георги Първанов, министър-председателят на страната Бойко Борисов, зам. министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на културата Вежди Рашидов.

На паметника, издигнат на лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски), слова в негова памет произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Вежди Рашидов, след което бяха поднесени венци и цветя.

Бог да прости йеродякон Игнатий и да упокои душата му там, където почиват душите на праведниците!

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Весела Игнатова