22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Панихида за загиналите бе отслужена в Синодалния параклис в деня на национален траур

| Автор: Българска Патриаршия

Панихида за загиналите бе отслужена в Синодалния параклис в деня на национален траур

Правителството обяви 16 юни за ден на почит към осемте жертви на катастрофата, която стана в нощните часове на 15 юни на автомагистрала "Тракия". По този трагичен повод архиереите от Светия Синод на БПЦ се събраха в параклиса „Св. цар Борис” в Синодната палата, за да измолят от Бога опрощение греховете на починалите при трагичния инцидент, покрусил за пореден път нашия народ.

В панихидата, предстоявана от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, за упокоение душите на загиналите се помолиха високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Западно- и Средноевропейски Симеон, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай, главният секретар на Св. Синод Стобийски еп. Наум, архим. Дионисий и дякон Иван Иванов.

В знак на траур на фасадата на Синодната палата бе спуснат черен флаг.

На 15 юни автобус по линията София - Бургас катастрофира с 31 пътници в него, като се удари в мантинелата на магистрала "Тракия" при разклона за Карлово, след което се преобърна и се самозапали. Шестима от пътниците загинаха на място, други двама починаха по-късно в болница. Сред оцелелите е петгодишно дете, а най-младата жертва е на 14 години. В болницата се намират още девет души, а един от тях е в кома.

Преобладаващата част от загиналите са млади хора. Сред загиналите при катастрофата са вторият шофьор на автобуса Иван Чакъров, говорителят на ОД на МВР в Стара Загора Йонка Георгиева, пътници от русенското село Средна махала, от град Приморско, Бургас, София, Роман и от Монреал, Канада.

Заупокойната молитва на епархийските архиереи и техните събратя в свещенослужението бе съпътствана от тъжния камбанен звън на храм-паметника "Св. Александър Невски", чрез който България изпрати своите чеда с молитва към милостивия Бог да им даде прошка на греховете и вечно спасение там, където няма нито плач, нито сълзи, ни въздишка, ни печал, но утеха, радост и живот вечен.

Бог да прости трагично загиналите наши сънародници! Вечна и блажена да бъде паметта им!

Текст и снимки: Александра Карамихалева