29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Панихида за загиналите румънски войни за освобождението на България в с. Иново (Смърдан)

| Автор: Видинска митрополия

Панихида за загиналите Румънски войни за освобождението на България в с. Иново (Смърдан)

На 3-ти март Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан със своя викариен епископ Сионий и архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, заедно с кмета на гр. Видин, г-н Румен Видов и официални гости от Румъния и Сърбия посетиха с. Иново (Смърдан).

По традиция на този ден, след тържественото отбелязване на освобождението на България от османско иго във Видин, всички гости се отправят към с. Иново, където се намира паметник на румънските воини загинали за освобождението на България в битката на 12 януари 1878 г.

Високите гости бяха посрещнати пред кметството от кметския наместник на с. Иново и с литийно шествие от площада на селото признателните българи се отправиха към паметника на румънските войни загинали за освобождението на видинския край.

Пред паметника Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, заедно със своите духовни чеда, отслужи панихида за упокоението на румънските войни, дали живота си за свободата на своите братя - българи.

На тържественото отбелязване освобождението на България, гост бе г-н Мирча Гуцца, кмет на гр. Калафат, Румъния, който поздрави всички със светлия празник и пожела да бъдем единни, да се почитаме и обичаме, защото преди всичко сме братя.

Пред паметника бяха поднесени цветя.

След поклонението пред Паметника на румънските войни кметът на селото представи на високите гости изложба на дърворезба, иконопис и изобразително изкуство.

На митрополит Дометиан, от името на децата дърворезбари, бе подарен трисвещник, а на кмета на Видин и кмета на Калафат картини, нарисувани върху керамични плочи.

Най-малката художничка подари на дядо Дометиан картина и изпроси от него благословение за своите бъдещи трудове.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: Димитър Колев