05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Първа изява на Православния детски хор към Неврокопска св. Митрополия гр. Благоевград

| Автор: Неврокопска митрополия

Коледното градче

Детският православен хор към Неврокопска св. Митрополия осъществи първата си сценична изява. По покана на община Драма на 19 декември 2009 г. благоевградските деца взеха участие в тържествата, посветени на Рождество Христово на откритата сцена в коледното градче Онируполи.

Детският православен хор бе създаден през октомври тази година с ръководител г-н Радко Йончев. Децата от различни благоевградски училища репетират в учебната зала на православния информационен център в гр. Благоевград, като разучават църковни песнопения и песнички със светски характер. За краткото си съществуване хорът успя да подготви няколко песнички, посветени на Рождество Христово, с които предизвика възторга и събра аплодисментите на посетителите.

След сценичната си изява децата разгледаха и се забавляваха в рождественското градче Онируполи, което и тази година бе специално построено от община Драма и привлича с неповторимата си атмосфера много посетители от Гърция и България.

В градчето за децата са осигурени над 17 безплатни занимания – да строят, да рисуват, да играят и да се снимат за спомен.

Тази година рождественският месец в Драма е посветен на мечките. В градчето на Дядо Коледа има и базар, от който българските деца си взеха рождественски сувенири и лакомства.

След като се разделиха с градчето Онируполи, приказката за децата от хора на Неврокопска св. Митрополия продължи и в манастира "Св. Богородица Икосифиниса", близо до гр. Драма. Те разгледаха храма и манастира, като се запознаха с историята и начина на живот в светата обител. Но най-голяма бе радостта им край специално изградената от сестринството за малките посетители сцена на Рождество Христово.

След топлото посрещане и почерпката с вкусни сладки децата с неохота се сбогуваха със сестрите.

По време на цялото пътуване песните и веселият детски смях поддържаха празничната атмосфера, която малчуганите отнесоха и в домовете си.

Озвучаване: Владислав Трифонов