20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Първа изява на Православния детски хор към Неврокопска св. Митрополия гр. Благоевград

| Автор: Неврокопска митрополия

Коледното градче

Детският православен хор към Неврокопска св. Митрополия осъществи първата си сценична изява. По покана на община Драма на 19 декември 2009 г. благоевградските деца взеха участие в тържествата, посветени на Рождество Христово на откритата сцена в коледното градче Онируполи.

Детският православен хор бе създаден през октомври тази година с ръководител г-н Радко Йончев. Децата от различни благоевградски училища репетират в учебната зала на православния информационен център в гр. Благоевград, като разучават църковни песнопения и песнички със светски характер. За краткото си съществуване хорът успя да подготви няколко песнички, посветени на Рождество Христово, с които предизвика възторга и събра аплодисментите на посетителите.

След сценичната си изява децата разгледаха и се забавляваха в рождественското градче Онируполи, което и тази година бе специално построено от община Драма и привлича с неповторимата си атмосфера много посетители от Гърция и България.

В градчето за децата са осигурени над 17 безплатни занимания – да строят, да рисуват, да играят и да се снимат за спомен.

Тази година рождественският месец в Драма е посветен на мечките. В градчето на Дядо Коледа има и базар, от който българските деца си взеха рождественски сувенири и лакомства.

След като се разделиха с градчето Онируполи, приказката за децата от хора на Неврокопска св. Митрополия продължи и в манастира "Св. Богородица Икосифиниса", близо до гр. Драма. Те разгледаха храма и манастира, като се запознаха с историята и начина на живот в светата обител. Но най-голяма бе радостта им край специално изградената от сестринството за малките посетители сцена на Рождество Христово.

След топлото посрещане и почерпката с вкусни сладки децата с неохота се сбогуваха със сестрите.

По време на цялото пътуване песните и веселият детски смях поддържаха празничната атмосфера, която малчуганите отнесоха и в домовете си.

Озвучаване: Владислав Трифонов