05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Първи фестивален ден в Поморие

| Автор: Българска Патриаршия

Хор ”Флакера” от гр. Кишинев, Молдова

Първият ден на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица- Достойно есть” в гр. Поморие, след като бе открит с празничен водосвет от Сливенския митрополит Йоаникий, започна с лекция на свещ. Иван Муди (Великобритания) в местното читалище „Светлина”. Лекторът бе представен от проф. д. изк. Стефан Хърков от Шуменския университет „Св. Константин Преславски”.

В следобедните часове по предвидената програма в храма домакин „Рождество Богородично” бе проведен първият концерт на музикалния църковен форум. В него взеха участие част от хоровете, като се представиха с репертоар по свой избор, включващ само богослужебни църковни песнопения.

Първото изпълнение бе на Смесен хор „Славянски звуци” при фондация „Славяни”, гр. София, с диригент Милен Иванов.

Хорът е създаден през 2000 г. Повечето участници в него са възпитаници на най-добрите детски и младежки хорове у нас. Хорът е изградил богат репертоар, включващ образци от всички епохи и жанрове. Носител е на многобройни награди и отличия, получени от участия в редица конкурси и фестивали. Има записи в БНР и издадени аудио- и видеокасети, както и дискове.

Неговият ръководител Милен Иванов е певец, композитор и диригент, автор и водещ на предаването „Български уроци” на БНТ САТ.

Вторият участник бе хор ”Флакера” от гр. Кишинев, Молдова, с диригент Виктор Брагади.

Хор ”Флакера” (което означава пламък) е основан през 2003 г. от студенти на Кишиневската академия за музика и художествени изкуства, които имали желанието да участват в богослужението на Куркиевския манастир. Съставът има многобройни изпълнения в празнични концерти и богослужения в различни храмове в Молдова. През 2009 г. издава първия си диск „Свете тихий”, в който са включени песнопения от всенощното бдение и литургията.

Диригентът Виктор Брагади е завършил хорово дирижиране в музикалното училище в Тироспол. Учи в Кишиневската духовна семинария при Ново-Нямецкия манастир, след което завършва и Кишиневската академия за музика и художествени изкуства.

Женският хор при храм „Успение Богородично” – гр. Ботевград, с диригент Милена Спасова, бе третият участник в концерта.

Хорът възниква по инициатива на свещ. ик. Алекси Дамянов през 2007 г., когато е осветен и новият храм „Св. Успение на Пресвета Богородица”. За кратко време хористите разучават необходимите за богослужението песнопения. Освен участието си в църковните служби, певците традиционно изнасят самостоятелен концерт в храма.

Ръководителка и член на хора е Милена Спасова. Тя е завършила Музикална школа и СМУ „Л. Пипков”, София, в класа по солово пеене на Лили Ракитска.

Формация „Еп. Константин Преславски” – гр. Варна, с ръководител Николай Николов възниква през 2009 г. в НГХНИ гр. Варна. В репертоара ѝ са включени изключително източно-църковни песнопения, част от които са написани в последните години. Създател на формацията е Николай Николов, който в момента е 10 кл. в същата гимназия, а хористи са ученици от 9 до 12 клас.

Николай Николов е клиросен певец в храмове във Варненска епархия, изучава невмена нотация и обучава съучениците си на църковната нотопис.

Хорът при храм „Св. Георги” – гр. Самара, е с диригент Мария Синицина.

Той е създаден през 2008 г., едновременно с изграждането на храм „Св. Георги” в гр. Самара. Въпреки краткия си творчески път, хорът притежава богат църковно-песенен репертоар. Наред с участието си в богослуженията, хористите активно се включват в концерти, подпомагащи социалната и мисионерска дейност на епархията.

Диригентката Мария Синицина е завършила Диригентския факултет на Духовната семинария в гр. Самара и Държавната академия за култура и изкуство в града. През 2002 г. основава и ръководи Архиерейски момчешки хор, а сега е диригент и на детския хор ”Вдъхновение” към Музикалното училище в града.

Поредното изпълнение във фестивалната програма бе на Камерен хор „Кант”, гр. Велики Луки, Псковска област, с диригент Любов Румянцева.

Хорът е създаден през 1983 г. от Татяна Дудко. От 1988 г. съставът носи званието „народен колектив”. От 1996 г. с него работят възпитаницата на Белоруската музикална академия Любов Румянцева и възпитаницата на Санкт-Петербургската академия за култура и изкуство Анжелика Романюк. Певците участват активно в творческия живот на своя град и непрекъснато изнасят концерти в Русия и по света. Носители са на многобройни награди от национални и международни хорови форуми.

Хор „Белкандо”, гр. Дубна, Московска област, е с диригент Диана Минаева.

Хорът е основан през 1974 г. и настоящата му диригентка е негова ръководителка от създаването му. Съставът включва около 30 певци на различна възраст, които участват активно както в концертния и фестивалния живот на Дубна, така и в много руски и международни форуми. През всички тези години хорът непрекъснато израства, като съхранява старите традиции и дава своя принос в развитието на хоровото изкуство.

Следващият участник бе Формация „Св. Димитър Солунски” – гр. София, с ръководител Иван Обрешков.

Формацията е създадена през 2009 г. от студенти на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и възпитаници на Пловдивската и на Софийската духовна семинария. Членовете на състава са клиросни певци в храмове в гр. София, наред с това и членове на Певческо дружество „Славянска беседа” - София.

Ръководителят на формацията Иван Обрешков е роден в гр. Сливен. Завършил е Пловдивската духовна семинария и понастоящем е студент в Богословския факултет на СУ” Св. Климент Охридски”.

Друг участник в първия фестивален ден бе Хоровата капела на отдела за култура и на храм „Св. благоверни княз Дмитрий Донски”- гр. Борисов, Минска област, с диригент Оксана Задорожная.

Хоровата капела е създадена през септември 2001 г. През 2004 г. хорът получава званието „народен”. От 2008 г. капелата активно си сътрудничи с храм „Св. благ. княз Дмитрий Донски”, като певците участват в богослуженията, в мисионерски концерти, работят и с детските хорове на неделното училище. Хорът е участвал в много национални и международни конкурси и фестивали.

Диригентката Оксана Владимировна Задорожная е завършила Беларуския държавен университет за култура със специалност академична хорова музика. От април 2007 г. ръководи състава в гр. Борисов и благодарение на нейните усилия певците се включват активно в църковния живот и обогатяват репертоара си с православни песнопения.

Първият фестивален ден завърши с изпълнения на Певческо дружество „Славянска беседа”, гр. София, с ръководители Георги Попов и Елица Христова.

Дружеството е създадено през 1880 г. от проф. Николай Николаев. Възстановено е през 2000 г. от председателя на Народно читалище “Славянска беседа” – княз Жорето Бахметьев, диригентката Елица Христова и композитора Георги Попов.

Певците професионално се обучават в уникален начин на звукоизвличане, свързан с особеностите на храмовото пространство. Те участват редовно в празнични богослужения, в национални и международни фестивали, в радио- и телевизионни предавания, изнасят самостоятелни концерти, имат издадени два компактдиска. Съставът осъществява изключително успешни концертни турнета в Сърбия, Македония, Франция, Русия. През 2009 г. успешно реализира международни проекти с хор „Рахманинов” от щата Мейн, САЩ, и Патриаршески клиросен хор на Николо-Перервинския манастир от Москва, Русия.

След последното изпълнение на впечатляващата певческа формация, официалната част на първия фестивален ден завърши. Множеството певци, гости и жители на Поморие се носочиха към централния градски площад, където на открита сцена певчески състави изпълниха концерт от творби извън богослужебна употреба.

Текст и снимки: Весела Игнатова