09 декември 2023, събота

* Зачатие на св. Анна. Св. Анна, майка на прор. Самуил (Тип. с. 139)
church

Първи концерт за Деня на християнското семейство се проведе в гр. Ихтиман

| Автор: Софийска света митрополия

53332791898_f8aec2ec94_k.jpg

На 14 ноември, по специално изготвена и одобрена от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, се състоя първият концерт, в чест на предстоящия празник Въведение Богородично, който се чества от БПЦ-БП като Ден на православната християнска младеж и семейство.

Първото мероприятие за Деня на православната християнска младеж и семейство се проведе в Народно читалище „Слънце-1879“, гр. Ихтиман.

Концертната програма изпълниха деца от Неделното училище при храм „Успение Богородично“, гр. Долна баня, Църковен хор при храм „Успение Богородично“, гр. Долна баня, артисти при НЧ „Слънце-1897“, гр. Ихтиман и църковни певци от мъжка вокална група „Боила“, с ръководител г-н Юлиян Одажиян.

Деца от Ихтиман бяха подготвили изложба от рисунки, с иконата на Света Богородица.

Гост на тържеството беше Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и ставрофорен иконом Пламен Димитров, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, иконом Витали Велков, предстоятел на храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман и йеродякон Поликарп.

Концертът се проведе в малкия салон на НЧ „Слънце-1897“, като на влизане в сградата Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп беше посрещнат от г-жа Даниела Митева, зам.-кмет на Ихтиман, която с приветствени слова връчи на епископа букет с цветя от свое име и от името на г-н Калоян Илиев, кмет на гр. Ихтиман.

В началото на концерта приветствени слова към всички присъстващи отправи ставрофорен иконом Пламен Димитров, а в края на тържеството, с благи слова към присъстващите се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Владиката поздрави присъстващите с предстоящия празник Въведение Богородично, който се явява празник на православна християнска младеж и семейство и изтъквайки поучителни моменти за семейството и младежта от семейството на Божията Майка, насърчи присъстващите да се трудят за заздравяването на християнското семейство и да дадат на подрастващите добро възпитание – такова, от което се нуждае всяко православно семейство и младеж в XXI в.

Негово Преосвещенство благодари на организаторите, на всички участници в концерта и на присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела достоен и благодатен празник Въведение Богородично. Белоградчишкият епископ благослови присъстващите и от името на Негово Светейшество им раздаде по една иконичка със сцената на Входа Богородичен в Йерусалимския храм, за спомен и благословение.

Празникът завърши с тържествено многолетствие, което огласиха йеродякон Поликарп и хор „Боила“.

 

Снимки: НЧ „Слънце-1897“

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК